Johnny Cash emléke elevenedik meg - interjú

Johnny Cash emléke elevenedik meg - interjú

Az aranylemez után idén tavasszal jelenik meg a nyolcéves Nyughatatlan zenekar negyedik nagylemeze. Pénteken történetük során először adnak Győrben koncertet, ennek apropóján is kérdeztük Kovács Kornélt, a zenekar vezetőjét.

– Első győri koncerteteket adjátok pénteken. Várni kellett rátok elég sokat...
– Debreceni zenekarként indultunk, az első négy-öt évben nem is koncerteztünk a Dunántúlon. Így tényleg ez lesz az első győri koncertünk, amit már nagyon várunk.

– Nyolc éve működik a Nyughatatlan, s folyamatos felfele ívelő pályát mutattok. Amikor megalapítottad a zenekart mi volt az elképzelés?
– Volt egy párhuzamosan működő zenekarom, arra fordítottam nagyobb figyelmet. Szerettem Johnny Cash-t, teljesen elvarázsolt az a korszak, ahonnan a rock & roll útjára indult és az a miliő amit a Nyughatatlan filmben is láthattunk. Egyszerűen csak szerettem játszani a Cash dalokat, és néha szerveztem egy-két koncertet. Nem volt különösebb elképzelésem az elején...

– Miért pont Johnny Cash?
– A hangterjedelmem közelebb áll hozzá, mint Michael Jacksonhoz, bár azt is játszunk country feldolgozásban. Sőt két oktávval lentebb egy AC/DC feldolgozásunk is van. Nem tudnám egyszerűen megfogalmazni, de akárhányszor eléneklem a Folsom Prison Bluest, vagy a Ring of Fire-t, ugyan olyan örömmel teszem fel itthon bakeliten újra a Johnny Cash lemezeket.

– Mondhatjuk rátok, hogy rockabilly-t nyomtok? Vagy hogy jellemeznéd a zenéteket?
– A műsorunk egy része a Johnny Cash dalokból és a rockabilly feldolgozásokból épül fel. A másik része pedig a saját dalokból áll, amit mi alter countrynak hívunk. Most majd élőben is megismerhetitek mit is jelent ez.

– Maradjunk Johnny Cashnél! Elegáns, de piszkosul vagány figura is. Ezek a jellemzők benned is megvannak a színpadon. Mi újság azzal, hogy a rockabilly egy életérzés is?
– Erről a győri Black Jacks Rockabilly Clubot kellene kérdezni, ők tudják erre az igazi választ… Nálam teljesen egybemosódott minden az elmúlt években. A munkám a hobbim és fordítva. De leginkább a zene és a zeneírás az, ami örök, amiről lehetne úgy beszélni, hogy egy életérzés.

– Jajj, Szeretek én részeg lenni, Cigány dal, s még sorolhatnám. Keveredik az amerikai feelinggel a magyar kultúrával. Ez hogy jött össze?
– Bár a country zene egy-hármas lüktetéséből könnyen át lehet vándorolni a magyarosnak mondható zenékbe, de ebben sem volt semmi tudatos. Talán a hegedűjáték teszi ízesebbé a dalainkat. Boda Nóra a zenekar hegedűse egyébként Győrben tanult zenét.

– A második lemezen jelentek meg először a saját dalok, amiket már magyarul szólnak? Te írod a szövegeket?
– Többnyire igen, de van pár olyan dal, amit Jónás Péter verseire zenésítettem meg. A dalok témája is nagyon változó és sokrétű. A menni Amerika az egyik legnépszerűbb dalunk erről a lemezről, amiben van egy kis önirónia is. Érdemes meghallgatni és megnézni a klipet is!

– Miből merítesz a szövegírás során? Vagy hogy képzeljük el ezeket?
– Az új lemezünk március végén jelenik meg. Van rajta egy dal, amiben a Falunapok világát jeleníti meg. Ez a koncertélményekből született. De inspiráló lehet egy film, egy novella, egy jól csengő kifejezés vagy mondat, amit csak úgy meghallok az utcán.

– Sok olyan videótok van fent a neten, ami akár próbateremben, akár parkban forgott. A maguk egyszerűségeiben mutatják meg az élő zenét. Ez fontos a Nyughatatlannak?
– Azt látom, hogy az emberek a természetesnek tűnő videókat kedvelik jobban, és jobban átérzik a hangulatot ezekkel, amiket egy kamera, vagy egy telefon rögzít. Nincs benne semmi hamis, csak a valóság. Én is a valóságra vagyok kíváncsi, ezért jobban szeretek ilyen videókat készíteni.

– A visszajelzésekből mit tapasztaltok, kik vevők leginkább a dalaitokra?
– Van akinek Johnny Cash a hívószó, de van aki a saját dalainkon keresztül bukkant ránk. Van egy réteg akik a rockabilly szerelmesei, ők a műfaj szeretetén keresztül jutottak el hozzánk. Ilyen például a Black Jacks győri rockabilly club, akik a koncert szervezésében is segítenek.

– Eszembe jutott egy élményem. Jött egy fiatal srác szembe velem, Johnny Cash pólóban. Felcsillant a szemem, de mikor kiderült fogalma sincs róla, kinek a nevét viseli, értetlenkedtem. Ok, divat lett a retro, a zenekaros pólók. Erről mi a véleményed?
– Én is észrevettem ezt. Visszaköszön a retró, és a zenekaros pólók is újra divatosak lettek. Lehet egyszer eljön egy koncertünkre, ha már vett egy ilyen pólót. Meglátja a plakáton Johnny Cash nevét, s felébred a kíváncsisága. Ebből szempontból lehet jó is. A divat mindig szül valamit, van ami jól néz ki, van ami kevésbé tetszik. Nekem ezekkel a divat-zenekaros pólókkal nincs bajom.

– Nemsokára új lemezzel jöttök, az előző aranylemez után kell most megint földobni valamit. :) Mire számíthatunk tőletek?
– Az albumnak az "Elszökött a nyár" címet adtuk, hat magyar és négy angol nyelvű dal lesz rajta. A győri koncertünkön sajnos még nem lesz kapható, de már játszunk róla négy dalt. Az új lemezünket a Nemzeti Kulturális Alap támogatja. Reméljük hamar elfogy majd, és akkor ezt is feldobhatjuk az aranylemezes polcra.

– Pénteken a Dongóban nagyot bulizunk?
– A győri Dongóban egy 11 állomásos turné keretében lépünk fel. A műsor vázát Johnny Cash és rockabilly feldolgozások adják, de természetesen a saját dalainkat is nyomjuk majd a másfél órás táncos bulinkon, ahová mindenkit várunk szeretettel.

A témáról bővebben Kornél a Győr+ Rádióban Ferenczy Balázzsal is beszélgetett. Az interjút IDE kattintva tudjátok meghallgatni!

Havassy Anna Katalin
Fotó: Sajtófotók

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×