Jól működött az időgép – Nyárnyitó sok fotóval!

Jól működött az időgép – Nyárnyitó sok fotóval!

Lehet szeretni vagy sem a '90-es évek zenei történelmét, az azonban biztos, hogy akik akkor színpadra lépek nyomot hagytak, s vagy mosolyra biztatnak, vagy könnyeket csalnak a jelenkor emberének szemébe. A Dunakapu téren szombat este mindenre volt példa.

Az idei Nyárnyitó a retro jegyében telt: olyan egykori nagyágyúkat hívtak meg, akik letették névjegyüket a magyar könnyűzenében. Ráadásul egy kifejezetten erre a koncertre alakult profi zenekar kísérte az előadókat, így élőben csendültek fel azok a dalok, amelyeket azért számos vidéki diszkóban „pléjbekkben” hallgattunk. Akkor nem volt ez baj, imádtuk, akár tátogtak, akár nem. Nekünk énekeltek, rólunk. Ám most azért valami másra lehetett számítani, hirdették…

Dj. Dominique az egyik legjobb lemezlovas

Kezdetnek például Dj. Dominique-ra, aki hazánk egyik legtöbbet tapasztalt és legjobb retro-lemezlovasa. Pörgette is a dalokat, volt Modern Talking, YMCA, Pálinka dal, de felcsendült a Darabokra törted a szívem is, csak hogy minden korosztályt megtaláljon. A fejkendős fenegyerek újra azt hozta Győrbe, amit mindenki vár tőle: a közönség felrázását, a hangulat fokozását és az összekötő szövegekben tapasztalt profizmusát. A tömeg a fél órás felvezetés alatt folyamatosan csak gyűlt, s amerre a szem ellátott mindenhol emberek álltak. A Dunakapu tér egyik különlegessége, hogy az akusztikája remek, s a kivetítőknek köszönhetően mindenhonnan remekül élvezhető a buli, éppen ezért sehol sem alakult ki „tömegnyomor.”

Borkai Zsolt köszöntötte a közönséget

– Győrben szinte nincsen olyan hétvége, amikor valamilyen program ne várná az érdeklődőket - mondta el Borkai Zsolt Győr polgármestere köszöntőjében, majd ráért arra is, hogy hamarosan kezdődik a város életében az egyik legnagyobb esemény, az Európai Ifjúsági Olimpia Fesztivál, amelyre és a kísérő programjaira is szeretettel várnak mindenkit. – A Retro Live különleges koncerthez pedig nagyon jó szórakozás kívánok – búcsúzott a polgármester, majd átadta a színpadot az Első Emelet egykori frontemberének, Kikinek.

Kiki az Éretleneket is magával hozta

A még mindig kirobbanó formában lévő énekes persze hozott EE slágereket is – Angyali vallomás, Állj vagy lövök – amelyek vastagon hozzátettek ahhoz annak idején, hogy telepingálják a tűzfalakat a zenekar nevével. Az Éretlenek sem maradhatott el, s talán egyszer még a '95-ös sorozatot is leadja újra a tévé... Szóba került az Emelet Projekt, amelyről érdemes megemlíteni, hogy nem csupán újragondolt EE dalok, hanem Kiki önálló estjeinek összefoglalója is. S kivel mással, mint Berkes Gáborral?!

OG. Duck, sokak nagy szerelme volt annak idején

A Hip-Hop Boyz Show következett, amelyet Kalocsai Krisztián, azaz OG. Duck és két táncosa jelentett. Nem lehetett könnyű a srácoknak, hiszen barátjukat és egykori háttértáncosukat Szomorú Csabát nemrég vesztették el. A figurákat azért adták rendesen, s az Ott várok rád vagy a Megbántottak nagyszerű pillanatokat idéztek. S bár sokaknak hiányzott Levy T. vagy Real Aciton, a Hegyekben fönn dallamai most is megőrjítették a közönséget. Negyvenhez közelítő hölgyek változtak sikítozó tinivé, akárcsak egykor, a „sulibulikban”…

A Splash tagjai: Balázs és Évi

A Splash is hozta a tőlük megszokottat, Sári Évi extravagáns ruhában és remek hanggal mutatta meg magát Győrnek. Lázadt a szív rendesen, s a Húzz magadhoz ha fázol is aktuális volt a hűvös júniusi éjszakában. A Tedd fel a kezed pedig mára olyan ikonikus dallá vált, amelyet mindenki ismer és énekel.

Sub Bass Monster a négy ütemet most is elismételtette

Gyulafirátótot a csikótojás és Sub Bass Monster tette ismertté. Adott volt, hogy a sokat bizonyított rapper ezt a nótát is elszövegelt, ahogy azt is, hogy ha nincs nő, akkor bizony sírás sincs. A Négy ütem kötelező dal, nyomta is a közönség. Szabi soha nem akarta megváltani a világot, kihozta belőle amit átélt. Most is nyomott egy gyors acapella dumát, amelyben összefoglalta a jelenkori „kütyüséget”. Egyesek éretlenül hallgatták, ám tény, nagyon sok igazság volt abban, amit a a szövegláda adott.

Cory, amikor kulcsot kért a szívekhez

A Happy Gang Moha és Vitamin nélkül már nem az igazi, ahogy a fentebb említett Hip-Hop Boyz sem lesz már olyan, mint egykor. A nagyobb baj, hogy sajnos Moha nemrég elindult arra az útra, ahonnan visszafele már nincs. Cory viszont robbantotta a színpadot, s az egyik legmozgalmasabb pár percet adta a közönségnek. Sokáig voltam távol – amelyet ugye Andriano Celentano – Lasciate Mi Cantare című megaslágere ihletett – istenien hangzott a több ezernyi torokból, ahogy a Kérek egy kulcsot a szívedhez is. Látszott a szemeken, hogy nagy szerelmek emlékét csalogatták elő a sorok...

Betty Love bájos volt és energikus

Betty Love az idő múlásával mintha semmit sem változott volna, ma is a dögösen bájos nő megtestesítője, aki kegyetlenül jól odapakolta a Repülj tovább egykori slágerét. Telitalálat, akkor is, ha a fellepőruhája nem biztos, hogy a legelőnyösebb választás volt. Az Éjjel soha nem érhet véget igencsak a szívéhez nőtt a magyaroknak az elmúlt évben, most is örömmel énekelték, akkor is ha Andorra egy kicsit most belemart a szívünkbe.

Csordás Tibi és Kefír remekül kiegészítette egymást

Csordás Tibi (Fiesta) és a Kecskés Tibi (Kefír) rögtönzött duót alakított a színpadon, persze mindegyik hozta a maga slágereit is. Tibi a latinos macsó, akinek a rock is jól állt annak idején, de a latin-amerikai dallamvilágban is megtalálta a számításait. Bár frizurája nem aratott osztatlan sikert – a közönség soraiból volt aki egyenesen fodrászhoz akarta küldeni – a slágerek jól szóltak. A V-Tech az egyik legromantikusabb fiúbanda volt annak idején, nem is csoda, hogy a Vele minden jó című gigasláger alatt egy lánykérés is történt a színpadon: Imre ígéretét betartva nagy tömeg előtt kérte meg barátnője kezét, aki boldogan igent mondott, s a szerelmes csókváltásnak is tanúja lehetett a közönség.

Imre kapott egy hangos és határozott igent!

Az utolsó fellépő Zoltán Erika volt, aki igazi dívaként ragyogta be a színpadot, s mindenki rájött, hogy Szerelemre született… Persze nem csak ezt az egy dalt énekelte el Erika, ám ha kívánságlistát lehetne összeállítani, akkor reggelig mikrofon előtt tartotta volna őt a közönség. Kortalan dalok, örökké aktuális szövegek és Erika személyisége ami Győrben is aratott.

Zoltán Erika megint mindenkivel megértette: szerelemre születtünk!

Divat valami negatívat keresni, de a mai este teljesen rendben volt. Dj. Dominique remekül oldotta a hangulatot, akkor kevert keményebb dalokat, amikor itt volt az ideje, de könnyekre is akkor fakasztotta a közönséget – Republic-Csillagok – amikor beleillett a műsortervbe. Várkonyi Attilára egyébként is jellemző, hogy szinte együtt lélegzik a közönségével. Ez szombaton a tűzijátékig tartott, de reméljük lesz folytatása. A '90-es évek meg olyan volt, amilyen, de a miénk volt. Szerelmekkel, csalódásokkal, barátságokkal, sulibulikkal és osztálykirándulásokkal. Szombat este mindegyiket újra átéltük. Sőt, a fanyalgó lázadókkal is találkoztunk, tényleg tisztára mint egykor, a suliban...

HAK
Fotó: O. Jakócs Péter

Csatolt galéria: Retro Live - Nyárnyitó koncert 2017
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×