Kalárisok és nyaksik - A gyöngy türelemre tanít

Kalárisok és nyaksik - A gyöngy türelemre tanít

Kiss Ágota gyöngyékszer készítő munkáival az Európai Ifjúsági Olimpia Fesztivál idején találkozhatott a nagyközönség. A gyermekkarkötőktől kezdve a legnemesebb anyagokból, kézzel festett selyemre, gyöngyhímzéssel készített alkotásokig minden termék keresett volt a külföldi és a hazai sportolók, szurkolók körében is.

Kiss Ágota negyedszázada Gyuláról érkezett Győrbe, hogy informatikusnak tanuljon, majd a főiskola elvégzése után itt maradt, többek között azért, mert a Kisalföld Néptáncegyüttes oszlopos tagja lett.

A magyar népművészettel ekkor kezdett megismerkedni, e révén fedezte fel a népi ékszerkészítést, hiszen a táncosok öltözékéhez elengedhetetlen gyöngyékszerek gyakran elszakadtak, tönkrementek, Ágota pedig vállalta, hogy újrafűzi őket. Kézügyességét volt kitől örökölnie, nagymamája hímző volt, édesanyja pedig a kötés, a horgolás fortélyaira tanította kislány kora óta.

Hobbijából később vállalkozást is indított, gyöngyös web-áruházat működtet, mert nem mindegy, milyen gyöngyből készülnek az ékszerek. Ő jó minőségű, cseh üveggyöngyökkel, lengyel korall- és ásványgyöngyökkel és swarovski kristályokkal dolgozik legszívesebben.

Ágota azt meséli, folyamatosan tanul, kutat, a hagyományos magyar népi ékszerek készítése mellett gyöngyhorgolással és a népi ékszerek modernizálásával is foglalkozik. Olyan hordható nyakékeket tervez, készít, amelyek ötvözik az eredeti mintákat, motívumokat a modern színekkel, gyöngyökkel.

 

Manapság a fiatal lányok, de a divatot követő hölgyek is szívesen hordanak kézzel készített gyöngyékszereket a mindennapokban, valamint a menyasszonyoknak és közszereplőknek is készít egyedi szetteket. Különleges darabjaival – mint a sárközi gyöngygallérok, vagy a méhkas-nyakpántra fűzött váraljai duplacsavarintós nyaksik, a rábaközi kalárisok – díjakat is nyert, amelyekkel a népi iparművész címre pályázik.

 

A gyöngy a türelmet tanítja, ezért aki a harmóniát keresi az életben, és néhány órára úgy szeretné kizárni a külvilágot, hogy közben szépet alkot, az vágjon bele a gyöngyfűzésbe – hangsúlyozza Kiss Ágota. A ma reneszánszát élő gyöngyfűzés alapjait a Generációk Házában szombatonként a 10.30-kor kezdődő foglalkozásokon sajátíthatják el az érdeklődők.

 

Földvári Gabriella

Fotó: O. Jakócs Péter, Marcali Gábor

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×