Kaméleon piebald

Kaméleon piebald

A sisakos kaméleon Jemen és Szaúd-Arábia délnyugati területein fordul elő a magas, fás területeken, félsivatagos környezetben vagy akár öntözött kertekben. A nagyobb testű kaméleonok közé sorolandó, a kifejlett hímek testhossza elérheti akár a 45 centimétert is. A nőstények valamivel kisebbek, 27–35 centiméteres egy kifejlett példány. Ezek között előfordulnak pigmenthiányos egyedek, őket hívjuk piebaldnak. Ezen tulajdonságukat a tenyésztők tudatos szelekciójával rögzítve, elindultak világhódító útjukra.

A sisakos kaméleon nevét a fején található sisakról kapta, melynek szerepe van a hőháztartásban, és az ivásban is segíti őket. A hímnek nagyobb a sisakja, mint a nősténynek, ez alapján is meg tudjuk őket különböztetni. A kaméleonok nemét a hímek hátsó lábain található sarkantyúról is be tudjuk azonosítani, ilyen ugyanis a nősténynek nincs.

 

 

Fontos ismérv, hogy a kaméleonok a köztudattal ellentétben, nem változtatják a színüket. Ha rosszul érzik magukat, akkor fakók, de szaporodáskor vagy féktelen jókedvükben megmutatják pompás színeiket. Nappali ragadozók, a nap első sugaraival kelnek, és idejük nagy részét sütkérezéssel töltik. Éjszaka nem látnak jól, így ekkor ők is alszanak az ágakon. Kiválasztanak maguknak egy kedvencet, és azon szundítanak hosszú időn keresztül, de előfordul, hogy ezt cserélgetik.

A kaméleonokat, mint a legtöbb hüllőt, pikkelyek borítják, melyet olykor levedlenek. Pikkelyeik néhol már-már tarajjá módosultak, például a hátukon. Testük oldalról lapított, ellentétben a gyíkokkal, akiknek alulról és felülről lapított testük van. A kaméleonok szeme nagyon érdekes, szemhéjuk épp hogy nem teljesen összenőtt, ezzel létrehozva egy kifinomult csőlátást. Nagyon éles a látásuk. Mindkét szemüket külön tudják mozgatni, aminek a természetben is hasznát veszik, egyszerre képeses vadászni és figyelni a környezetében leselkedő veszélyekre.

 

 

A kaméleonok másik érdekes és említésre méltó szerve a nyelvük. Olyan hosszú, mint ők maguk. A nyelvük belsejében csont található, amit hihetetlen sebességgel tudnak kilőni, akár a 40-50 km/órát is elérhetik. Nyelvük ragadós és a végén egy vákuumot képez, amikor megragadják a táplálékukat. Amint az eleség célt ért, apró fogaikkal összerágják azt. Elsősorban rovarokat esznek. Fogságban fontos számukra a változatos eleség. A vizet felnyalogatják, de tapasztalt kaméleontartók a biztonság kedvéért naponta itatják állataikat.

 

 

Meg kell említeni még a lábujjaikat is, amik teljes mértékben a fán lakó élethez alkalmazkodtak. Farkukat tekinthetjük az ötödik lábuknak, nagyon ügyesen kapaszkodnak vele.

Fontos számukra az állandó hőmérséklet, és megfelelő fény. A vitaminok és az ásványi anyagok is elengedhetetlenek tartásukhoz!

Szöveg és fotó: Nagy Ferenc

Csatolt galéria: Kaméleon piebald - Fotó: Nagy Ferenc
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×