Karácsony a Káptalandombon

Karácsony a Káptalandombon

Nem győzzük kapkodni a fejünket, egyik ámulatból a másikba esünk, visszacsöppenünk gyermekkorunk meghitt karácsonyaiba, amikor a Győri Egyházmegyei Kincstárban berendezett karácsony és Betlehem kiállítást megnézzük.

Már a helyszín is arra késztet, fogjuk vissza sietős lépteinket, engedjük át magunkat a hely szellemének és az advent, a karácsony hangulatának. Minden létező színű és formájú, a klasszikustól a modernig, sokféle stílusú díszeket láthatunk. A vitrinekben az elmúlt másfél évszázad karácsonyi tárgyai közül nézhetünk meg néhányat, például sütikészítőket, gyertyacsipeszeket, az első „mű”fácskákat. Láthatunk a polgári és a szocialista időkben használt díszeket. Szülők, nagyszülők itt megmutathatják a gyerekeiknek, unokáiknak, milyen karácsonyfadíszek, kiegészítők voltak az ő gyermekkorukban.

A megnyitón dr. Cseh Sándor, a szeretet erejéről, a szeretettel ajánlott tárlatról szólt, melynek egy részét a szentendrei Hubay ház hozott el Győrbe. A Szent László Látogatóközpont által szervezett karácsonyi kiállítás az ünnepre való hangolódást szeretné segíteni a családok körében. Dr. Németh László helynök köszöntette a megnyitó résztvevőit, aki szintén a karácsony jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Hubay Éva, a kiállítás kurátora, a Hubay ház megálmodója elmesélte, gyermekkorában olyan csodás karácsonyai voltak, hogy felnőttként is mindig azokra a titokzatos ünnepekre vágyott. Szorgalmasan gyűjtögette a karácsonyi díszeket, tanulmányozta az elmúlt korok ünnepeit, mígnem lehetősége nyílt arra, hogy Szentendén családjával megnyissa a saját karácsonyi házát, amely egész évben várja a látogatókat. Ez az a ház, ahol a karácsony megállt egy pillanatra, öröm és boldogság lengi be az épületet az év 365 napán. Ebből a hangulatból kaphatunk egy metszetet Győrben, meg azokból a tárgyakból láthatunk néhányat, amelyek 1840-től napjainkig jellemzik a karácsonyi díszeket.

 

A kiállításba székeket, fotelokat helyeztek ki, azért vannak, hogy a látogatók közelebb érezzék magukhoz a kiállítást, hogy megpihenjenek, beszélgessenek, csodálják és éljék át a karácsonyi hangulatot.

A kiállítás az ünnepi díszek és kellékek valódi kincsestára, ahol koboldok és csengettyűk, csillagok és diótörők, muzeális értékű karácsonyfadíszek, valamint a múlt és a jelen míves ünnepi kiegészítői várják a kincskeresőket.

A Győri Egyházmegyei Kincstár idén harmadik alkalommal hirdetett betlehem-készítő versenyt. Az eredményhirdetésre a megnyitó kapcsán került sor. Összesen 69 betlehem érkezett a felhívásra, mindet láthatjuk az egyik kiállítótérben. Számtalan, a gyerekek által által ismert és használt anyagot és technikát felvonultattak. Láthatunk kenyérből, Legóból, mézeskalácsból, kekszből, szotyiból, vagy éppen befőttesüvegből készített betlehem is.

A látogatók szavazatai alapján dől el, hogy ki lesz a közönségdíj gazdája, december 15-ig lehet szavazni! Valamint a kiállításhoz kapcsolódva szombatonként kézműves foglalkozásokat tartank a kincstárban.

A tárlat 2018. január 7-ig tekinthető meg, hétfőtől csütörtökig 10 és 18 óra között, pénteken és szombaton 10 órától 20 óráig, vasárnap 10 órától 18 óráig. A kiállítás zárva tart 2017. december 24-én, 25-én és 26-án, valamint december 31-én és 2018. január 1-jén.

A belépődíj felnőttek számára 400 forint, gyermekeknek (6-12 éves korig) 200 forint.

Földvári Gabriella
Fotó: O. Jakócs Péter

Csatolt galéria: Karácsony és Betlehem kiállítás 2017
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×