Káros füstölgő függőség

November 16-án, a Füstmentes Világnapon a dohányzás veszélyeire figyelmeztetnek.

Magyarországon a becslések szerint közel minden harmadik ember dohányzik, és sokan pedig passzív dohányzásnak vannak kitéve. A néhány percig tartó „örömforrás” hatalmas károkat okoz nemcsak a dohányzó, de a környezetében élők szervezetében is, és olyan betegségeket idézhet elő mint a tüdőrák vagy a szív-érrendszeri megbetegedések. A dohányzásról való leszokást sosem késő elkezdeni, a füstmentes életmód jótékony hatásai napról napra érezhetők.

Mindenki tisztában van a dohányzás káros hatásaival, de sokan ennek ellenére mégis rágyújtanak. Hazánkban több olyan rendelet is életbe lépett az elmúlt években, ami védi a nemdohányzókat, továbbá a dohányosok leszokását ösztönzi, de még mindig rengetegen hódolnak ennek a káros szenvedélynek. A magas árak mellett a cigaretta szervezetet károsító hatásai még elrettentőbbek: a cigaretta fokozza az artériák merevségét, megnöveli a vérrögök kialakulásának kockázatát, csökkenti a vér oxigénszintjét, növeli a vérnyomást, terheli a szívet és ezen túl az olyan fontos szerveket is károsítja mint pl. a tüdő.

A tüdőrák hazánkban az egyik vezető halálok

Magyarországon éves szinten minden ötödik haláleset2 összefügg a dohányzással, és minden százezer lakosból 90 tüdőrákban hal meg3. A leggyakoribb típusa a nem-kissejtes tüdőrák, aminek az egyik legnagyobb kockázati tényezője a dohányzás. Ugyanúgy, mint a legtöbb betegségnél, a tüdőráknál is fontos a rizikófaktorok kiiktatása és az egészséges életmódra való törekvés. Természetesen így sem garantálható teljes mértékben a betegség elkerülése, de ezért ajánlott évente legalább egyszer egészségügyi szűrésekre járni. Az ilyen szűrésektől nem kell tartani, mert ha egy betegséget időben felismernek, akkor az jó eséllyel kezelhető.

Több évig tart a szervezet regenerációja a leszokás után

A nikotin 72 óra alatt ürül ki a tüdőből, az egész szervezet tisztulása akár évekig is eltarthat. Egy évvel a leszokást követően felére csökken a szívroham kockázata a dohányosokéhoz képest, tíz füstmentes év után a tüdőrák kialakulásának a kockázata is felére csökken. A leszokást követően, több energia szabadul fel, könnyebb lesz a lélegzés, jobb lesz az egyén közérzete, ragyogóbbá válik a bőre, visszatér a szaglása és az ízlelése, és még sorolhatnánk a kedvező hatásokat. A „nem dohányzom” szokások körülbelül 30 nap alatt alakulnak ki. Ez alatt az idő alatt a leszokni vágyók érezni fogják a cigaretta hiányát.

 

Néhány tipp a sikeres leszokáshoz:

- A dohányzásról való leszokás fejben dől el. Tűzze ki a leszokás dátumát és kérje meg környezetét, hogy segítsen a leszokásban.

- Találjon ki egy pótcselekvést magának, amit akkor tud végezni, amikor elszívna egy szál cigit. Ügyeljen, hogy ne evés legyen ez a cselekvés, mert ilyenkor könnyen felszaladnak a pluszkilók.

- Kezdjen mozogni, a fokozatos teljesítményjavulás sikerélményt nyújt.

- Ne keressen indokot arra, hogy ismét rágyújtson. Inkább tegye félre azt az összeget, amit cigarettára költene, és bizonyos időközönként jutalmazza meg magát valamivel.

- Ne fogyasszon alkoholt, mivel az megnöveli a dohányzási kedvet.

- Számolja a dohányzásmentes napokat és minden nap dicsérje meg magát érte.

- A dohányzásról való leszokás elhatározás kérdése! Hagyjon fel mielőbb ezzel a káros szenvedéllyel és kímélje meg ezzel szervezetét és környezetét.

 

fotó: pixabay.com

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×