Kávékaramell

Kávékaramell

Egy tradicionális portugál édesség, a Bola de bolacha de Maria sütemény ihlette a finomságot, amiről az hírlik, hogy két szelet a legnagyobb kérdéseket is segít eldönteni.

A hagyományőrző portugál lányok a nagymamájuk receptjét készítik randevúkra, ha szomorúak, ezt kérik a kávézóban, és sehol nem tudnak enni belőle csupán egy szeletet. Minden rendezvényen, ünnepségen, családi összejöveteleken megtalálható. Ennél az édességnél egyszerűbbet nehezen tudott volna kitalálni Maria Alexandrovna. A pékasszony Oroszországban született és Angliában sütötte a Maria kekszet, több országban, de leginkább Portugáliában vált népszerűvé, és tradicionális, nemzeti örökségükként tartják számon a portugálok, az eredeti történetet pedig nem reklámozzák. Én egy újabb változatát készítettem el a süteménynek, ami kicsit könnyedebb a vajas verziónál. A hiedelem viszont igaz, az első szelet csupán megnyugtat, de a második szelet harcra késztet és bármi vacillálást, döntésképtelenséget eloszlat. Valójában a kávé erőssége, a cukor azonnali felszívódása és maga az élvezet az, ami bátrabbá és boldogabbá teszi a kekszes torta evőit 1874 óta.

 

 

Tipp: Az eredeti recept egyszerű vajas krémje: 250 g porcukor, 250 g vaj, 50 ml presszókávé

 

Bevásárlólista

300 g vékony vajas keksz

300 ml habtejszín (30%)

2 kk. zselatinpor

200 ml presszókávé

1 ek. porcukor

10 szem vajkaramell (puha, zacskós)

Tetejére: 50 g étcsokoládé, maradék tört keksz

 

Elkészítés

1. A lehűtött habtejszínt habbá verem, az utolsó fázisban hozzáadom a porcukrot és egy csipet sót. Egy csésze forró kávéban simára keverem a zselatint, kihűtöm és a felvert tejszínhabhoz keverem egy spatulával.

2. A kekszeket egyesével belemártom a maradék 150 ml kávéba és egy kibélelt formát kirakok vele. Ráöntöm a krém egyharmadát, majd már nem olyan sűrűn, de újra rakok rá kávéba mártott kekszeket.

3. Újra krémmel rétegezem, de körberakom még a vajkaramellákkal, még 5-6 szem keksszel és befedem teljesen krémmel.

4. Egész éjszakán át pihentetem. Amikor megdermedt, csokit olvasztok, egy habzsákba vagy zacskóba töltöm, berácsozom a torta tetejét és 2-3 kekszet török a tetejére.

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×