Kedden hidegfront érkezik

Kedden hidegfront érkezik

Igen meleg idővel köszönt be a július, több helyen 35 foknál is melegebb lehet, kedden azonban érkezik a felfrissülést hozó hidegfront.

Rekkenő hőséggel indul második nyári hónapunk, a tűző napsütésben hétfőn ugyanis 33-38 fokig melegszik a levegő, amit inkább csak az élénk délnyugati szél enyhíthet kissé. Nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ha tehetjük, délelőtt 10 és délután 16 óra között kerüljük a közvetlen napfényt.

Nem kell azonban sokáig szenvednünk a forróságtól, északnyugat felől kedden hidegfront érkezik. Délkeleten még marad a napos idő, máshol egyre több lesz a gomolyfelhő, és szórványosan - főként nyugaton, délnyugaton és északkeleten - számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására.

Ismét kialalulhatnak szupercellák, melyekhez akár 80-100 km/órát elérő széllökések, felhőszakadás, akár nagyobb méretű jég társulhatnak. Zivataroktól függetlenül is nagy területen megélénkül, megerősödik az északira-északnyugatira forduló szél. Az ország nagy részén még 30-35 fok lesz jellemző napközben, északon-északnyugaton viszont már 28-29 fok köré mérséklődik a hőség.

A front mögött a hét közepén napos-gomolyfelhős idő várható, kisebb záporok csak helyenként lehetnek. A hőmérséklet is a mindenki számára elviselhető tartományban, többnyire 25 és 30 fok között alakul a délutáni órákban, a hajnalok pedig ismét frissebbek lesznek.


Forrás: Időkép
Illusztráció: Pixabay

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×