Kedden többfelé havazhat

Kedden többfelé havazhat

Mediterrán ciklon hoz szeles, csapadékos időt, illetve jelentős lehűlést, kedden többfelé havazhat.

Kiadós csapadékkal, széllel és jelentős lehűléssel mediterrán ciklon éri el hazánkat.

Már délutántól egyre többfelé elered délnyugat felől az eső, a hét első napján pedig országszerte kiadós csapadékra van kilátás, többfelé 20, helyenként 30-40 mm-t elérő mennyiséggel. A déli tájak kivételével gyakran élénk, erős lesz az északi-északkeleti szél. Reggelhez képest szinte semmit sem emelkedik délutánra a hőmérséklet, 5 és 10 fok közötti értékeket mérhetünk.

Estétől a nyugati és északi országrész hegyvidéki tájain, kedden észak-északnyugat felől egyre többfelé havas esőbe, havazásba vált a csapadék.

Délen, délkeleten marad az eső, de mennyisége itt lényegesen kevesebb lesz. Több csapadék északon, északnyugaton várható, a magasabb hegycsúcsokon 10-20 cm hó is hullhat, de síkvidéki területen is összejöhet néhány centiméter szerda hajnalig. Élénk, nyugaton és északkeleten erős lesz a légmozgás, néhol hófúvás is lehet. Hajnalban -1, +5, napközben 0, +6 fokot mutatnak majd a hőmérők.

Szerda reggelig várható hómennyiség a legvalószínűbb forgatókönyv szerint

 

Hétfőn országszerte jelentős mennyiségű csapadékra készülhetünk. Túlnyomóan eső lesz jellemző, de az esti órákban északon havas eső, havazás is előfordulhat. Az északkeleti szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. 5-10 fokos maximumokat mérhetünk.

Kedden már főként havas eső, havazás formájában hullhat le a csapadék, de fokozatosan csökken a kiterjedése és intenzitása. Napközben mindössze 0, +6 fokra van kilátás. Az északias szelet nyugaton és északkeleten kísérhetik erős lökések.

Szárazabb, hidegebb folytatás

Szerdán északnyugat felől csökkenni, szakadozni kezd a felhőzet, de a délkeleti, keleti országrészben még előfordulhat kisebb havazás, hószállingózás. Továbbra is élénk, északkeleten és nyugaton erős lökések kísérhetik a szelet. Hajnalban szinte már mindenhol fagyni fog, napközben -1, +4 fok várható.

Csütörtökön és pénteken szárazabb, hidegebb idő várható. Hajnalonként a hófödte tájakon akár -10 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet, és napközben is az ország egy részén fagyni fog. Ugyanakkor több lesz a napsütés, csapadékra nem kell számítani.


Forrás: Időkép
Fotó: Mohai Balázs/MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×