Kenyerek, helyi termékek és kézműves munkák a Dunakapu téren

Kenyerek, helyi termékek és kézműves munkák a Dunakapu téren

"Védd a helyit, vedd a kisalföldit" termelői piac, Kenyérfesztivál és kézműves kirakodóvásár várta e szép őszi vasárnapon a győri Dunakapu térre látogatókat.

A hagyományos termelői piacra ezúttal is a környék őstermelői, kézműves élelmiszerek előállítói hozták el portékáikat. A kínálat óriási volt, kelendő volt a nyúli saszla szőlő, a győrújbaráti alma, a csanaki szilva. A nyár ízeit sokan már üvegbe zárták, így különféle lekvárok, szörpök, befőttek, savanyúságok, krémek közül lehetett válogatni, vagy szárított fomában fűszernövényeket, gombákat, lehetett beszerzni.

Ízletes gyümölcsből, zöldségből nem volt hiány

Finomabbnál finomabb sajtokat is kóstolhattunk, vásárolhattunk, a kecsekesajttól a füstölt parenyicán át a kenhető krémes, lágy sajtokig. Kolbász, szalonna, kenőmájsas, disznósajt - a házias ízek kedvelői is megtalálhatták az ízlésüknek megfelelő terméket. Az édesszájúak finom kürtőskalácsot, rábaközi perecet, valamint "mentes" édességeket vásárohattak. Bőséges volt a rétes kínálat is.

A híres Rábaközi perec is díjat kapott, itt a népművészek munkáival látható

Többek között azért, mert ezen a vasárnapon rendzeték meg a XV. Euroregionális Kenyérfesztivált is. Dr. Lakatos István, a Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari tagozatának elnöke a fesztivál megnyitón felidézte, 15 évvel ezelőtt azért hívták életre a programot, hogy a pékek összemérhessék tudásukat a szakma és a közönség előtt, hogy a győriek egy gasztronómiai fesztivál keretében ismerhessék meg a helyi pékségek különleges kínálatát. A pékek az eseményre mindig újdonsággal, innovatív kenyérrel készülnek - emelte ki a az elnök.

 

Hazánk gabanaellátása biztosított - lesz elegendő alapanyag a kenyér készítéséhéz

Magyarország gabonaellátása biztosított a tavalyi történelmi rekordokhoz képest alacsonyabb idei eredmények ellenére, és a terményből exportra is bőven jut - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára. Az őszi búza aratása mindenhol befejeződött, 958 ezer hektáros területről 5 millió tonnás a termés. Az átlaghoz képest több étkezési őszi búza termett az idén. Az étkezési és a takarmánybúza aránya általában 30-70 százalékos, idén viszont körülbelül fele-fele arányú. Nagy István felhívta a figyelmet arra, hogy az étkezési és a takarmánybúza aránya Győr-Moson-Sopron megyében még ennél is jobb, 75-25 százalékos.

A Pedró Pékség két gategóriában is elnyerte az I. helyezést

 

A pékek kenyér, péksütemény és díszmunka kategóriában mérték össze tudásukat. A szakmai zsűri megválasztotta a megye kenyerét, amely a Bedő pékség búzakenyere lett, a közönség pedig a fesztivál kiflijére szavazhatott. A legtöbb voksot a Bedő Pékség búzacsírás csavart kiflije kapta.

A fesztivál kiflije

Pékárú különdíjas lett a híres Rábaközi perec, amelyet Sárváriné Csepregi Eszter készített és nevezett be a versenybe. Kenyér kategóriában I. Pedró Pékség Székely kenyere; II. Erika Pékség Minden nap cipója; III. Pedró Pékség Szüreti kenyere. Péksütemény kategóriában is a Pedró Pékség és az Erika Pékség lettek dobogósok. A díszmunka verseny I. helyezett Tarr György Kenyérlány kalapja című alkotása, II. helyezett a Pedró Pékség "Hol vagytok székelyek?" című munkája, III. helyezett pedig a Felpécért Alapítvány"Kalácsfürt szüretre" című munkája lett.

 

Sokan voltak kíváncsiak a Mérai Cifra szobára

A kézműves kiállításon győri és környékbeli mesterek munkáiból válogathattunk és bepillantást kaptunk abba is, hogyan készülnek a különféle kézműves termékek, például milyen kézügyességre van szüksége a kosárfonónak. Bemutatkozott Ángyán Csilla fazekas, a Győri Kékfestő Műhely, Judák Ambrus kosárfonó, Kacsák Andrea mackókészítő, Schreiner Károly fafaragó, Szabó Karola szalmafonó és Zugmann Ilona foltvarró.

A gyerekeket a Cifra Műhely várta népi játszóházzal, kézműves foglalkozással, néptánc tanítással, valamint a Mérai Cifra szoba interaktív bemutatásával, délután a Bojtorján zenekar adott koncertet..

 

Földvári Gabriella

Fotó: O. Jakócs Péter

Csatolt galéria: Védd a helyit vedd a kisalföldit piac és Kenyérfesztivál 2017 szeptember
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×