Képesítést szereztek a rabok

Képesítést szereztek a rabok

Tanúsítványosztásra sorakoztak fel a fogvatartottak a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben hétfőn, húsz fogvatartott szerzett ugyanis ingatlanfenntartó és karbantartó képesítést. A tudást rögtön hasznosították is, csempéztek, festettek a jogerősen elítéltek, illetve az előzetes letartóztatásban lévők, de egyelőre csak a börtönben.

Egy európai uniós projekt keretében mintegy kétszáz fogvatartott vehetett részt egyéni és csoportos foglalkozásokon, készség- és képességfejlesztő tanfolyamokon a győri bv intézetben.

 

 

Ennek záróakkordjaként került sor a szakmai képzésre, kétszáz órás kurzuson sajátíthatták el a fogvatartottak a ingatlanfenntartó és karbantartó tanfolyam keretében a csempézés, a festés, valamint különböző kőműves munkák technikáit.

 

 

Az egyik rab a Győr Plusznak elárulta, korábban dolgozott tetőfedőként, kőművesként, bádogosként, ez a képesítés tehát kiváló kiegészítés számára. „Reménykedem, hogy szabad emberként kapok még lehetőséget, és a tanfolyam miatt könnyebben találok majd munkát” - tette hozzá.

 

 

Ebben bíznak a program szervezői is, Bogschütz Zoltán, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának területi koordinátorának tájékoztatása szerint a tanfolyamot megelőzte egy tréning, ami segítséget nyújt a szabadulás után a visszailleszkedéshez, illetve miután szabadultak, felkereshetik az utógondozó koordinátorokat a reintegrációjuk érdekében. Ilyen tréninget országszerte tartottak, ami biztosította azoknak is a tanulás folytatását, akiket menet közben áthelyeztek egy másik bv. intézetbe.

 

 

Mihály Attila börtönparancsnok elmondta, a kiválasztott húsz fogvatartott becsülettel elvégezte a tanfolyamot, sőt, volt olyan is, aki már szabadult, de visszajárt befejezni a képzést. A visszailleszkedést segítő program azért is bizonyult népszerűnek, mert a hétköznapok során újabb hasznos tevékenységgel tölthették meg a fogvatartottak az önképzésükre is fordítható szabadidejüket.

 

Z. A.

Fotó: Marcali Gábor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×