Képzett kortársak a bulikban – kétéves a Partisegély

Képzett kortársak a bulikban – kétéves a Partisegély

Csaknem két éve, hogy elindult a győri Partisegély Szolgálat, aminek keretében képzett fiatalok adnak felvilágosítást a bulikban, illetve segítenek, ha baj van. Az évek során egyre többekben alakult ki a bizalom feléjük, így nem csak az ártalomcsökkentő szerekért mennek a standjukhoz, hanem sokan maradtak beszélgetni is.

Többek között a kiszáradást, felmelegedést, szédülést és komolyabb rosszullétet megelőző eszközöket találják a bulizók a Partisegély Szolgálat standjánál, és olyan fiatalokat is, akik képzettségük által felvilágosítással szolgálnak a drogok káros hatásairól és váratlan következményeiről, másrészt segítenek a problémák kezelésében, akár konkrét rosszullétről van szó, akár tanácsadásról. A konzultációk 70-80 százaléka nem is a drogról, hanem a mögöttes dolgokról szól, és hogy miként tudják a nehéz helyzeteket kezelni, a feszültséget csökkenteni.

 

Ártalomcsökkentő szereket, ásványi anyagokkal és vitaminnal dúsított vizet, szőlőcukrot, ropit, rágót és tájékoztató anyagokat osztanak a partisegélyesek

 

A Partisegély szolgálatot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat SzínStér Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása indította el 2015 márciusában a városban. A győri Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) által támogatott kezdeményezésben a helyi Család- és Gyermekjóléti Központ is közreműködik.

A modell alapját az INDIT Közalapítvány 2000 óta működő Bulisegély szolgálata adta. A győriek a két év során több színtéren is megjelentek, részt vettek elektronikus zenei partikon, tini bulikon, goa fesztiválon, egyetemistáknak szóló rendezvényeken és koncerteken is.

 

Stábtagokból és önkéntesekből áll a csapat

 

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, a KEF elnökeként régóta foglalkozik a drog-problémával, s mindig hangsúlyozza: mindent meg kell tenni, hogy a fiatalok ne próbálják ki a kábítószereket, ha pedig mégis eljutnak a kipróbálásig, lássák a visszautat. Az évforduló alkalmából szervezett összejövetelen elmondta, a prevenciós tevékenység minden lehetséges színterét meg kell találni, keresni kell a szakembereknek azokat az alkalmakat, amikor személyesen találkozhatnak, beszélgethetnek a veszélyeztetett csoportokkal, hiszen ennek óriási a szerepe a megelőzésben. Hozzátette, szeretnék bővíteni a szolgálat létszámát és az alkalmak számát is. „Ez az a munka, amit soha nem szabad feladni, annak ellenére, hogy az eredménye csak lassan érik be” - mondta végül, utalva arra is, hogy a KEF évek munkájával érte el, hogy az adatok szerint a kábítószereket kipróbálók számának emelkedése megállt a városban.

 

Az évforduló kapcsán értékelték az eddigi munkát és beszéltek a jövőről is

 

Dr. Báthy Andrásné, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régiójának vezetője emlékeztetett, két éve az önkormányzat kérése kezdték el a programot. A lelkes, fiatal csapat pedig belevetette magát az éjszakákba, jelenlétükkel megerősítést adnak a bajban lévőknek, hogy nincsenek egyedül, s nem csak aggódnak, hanem tesznek is értük. Elárulta, nagyszabású prevenciós pályázatra készülnek, erősítve a bűnmegelőzés területét.

Városunk egyébként az egyedüli település Magyarországon, amely húsz évre visszamenőleg rendelkezik összehasonlító adatokkal a fiatalok szerhasználatáról. Miklósyné Bertalanfy Mária, a KEF alelnöke, WHO koordinátor elmondta, a felmérésekből kiderül, a családi devianciák, depresszió, iskolai kudarcok és a baráti társaság negatív befolyásolása mellett a partizás az, ami rizikót jelent a szerkipróbálás szempontjából a fiataloknál.

 

Dr. Báthy Andrásné és Takács Krisztián rögzítették a további együttműködést

 

A Partisegély Szolgálat jelenlétét a győri szórakozóhelyeken elfogadták, a csütörtöki eseményre mégis csupán a Rómer Ház képviselője jött el. Takács Krisztiánnal, a házat működtető Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum kommunikációs- és csoportvezetőjével 2017-re szóló együttműködési megállapodást írt alá dr. Báthy Andrásné.

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Marcali Gábor

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×