Kerek évforduló: Kiss János születésnapos

Kerek évforduló: Kiss János születésnapos

Kerek évfordulókhoz érkezett a Győri Balett 2019-ben, a társulat túl van a 40. évadon, Kiss János igazgató pedig 60. születésnapját ünnepli.

„Fantasztikus évadot zárt a 40 éves Győri Balett” – fogalmazott Kiss János a június végi társulati ülésen. Az elmúlt évadban többek között Olaszországban, Izraelben, Romániában és Marokkóban léptek fel a győri táncosok, utóbbi országba most először kaptak meghívást. A meghirdetett előadásokon túl számos rendezvényen, fesztiválon, programon mutatták meg tehetségüket a balettosok, amelyért számos esetben díjakat is kaptak.

 

 

Az igazgató azt ígéri, a következő évad is különleges fellépéseket, nagyszerű előadásokat tartogat: november 2-án, a 40 éves születésnapra ünnepi gálaműsorral készülnek, majd november 9-én Velekei László koreográfiáját, az Anna Kareninát mutatja be a társulat.

 

 

 

Nem a 40-es az egyetlen kerek évforduló, amely idén a Győri Baletthez köthető: a Kossuth-díjas, Érdemes Művész Kiss János, a Győri Balett igazgatója kedden ünnepli 60. születésnapját.

Kiss János 1959. augusztus 13-án született Budapesten. 1979-ben végzett az Állami Balett Intézetben táncművészként. Az intézet végzős osztálya akkor úgy döntött: együtt maradnak és társulatot alapítanak. Ügyüknek megnyerték Markó Ivánt, aki búcsút mondott a Maurice Béjart világhírű együttesének, Győrbe jött, s az együttes vezetője lett, így jött létre 1979. augusztus 1-jén a Győri Balett. 1991-ben az alapító igazgató távozásával Kiss János vette át a társulat vezetését, s ezzel új korszakhoz ért a győri együttes. A társulat a vezetőváltás után is képes volt megújulni, évről-évre emelni a művészi mércét, egyre szélesebb horizontot tárni közönsége elé. Szintén Kiss János indította be a Magyar Táncművészeti Főiskola Tanárképző Szakának Kihelyezett Tagozatát a Győri Balett Művészeti Szakközépiskolában 1993-ban.

Isten éltesse sokáig!

 

Gy.P.

Forrás: gyoribalett.hu

Fotó: Győr+ Archívum

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×