Keresztút járás volt Győr belvárosában

Keresztút járás volt Győr belvárosában

A nagypénteki keresztút Győrben a Nagyboldogasszony-székesegyháztól indult este 8 órakor, a Frigyláda-szobor előtt, a Dunakapu téren és a Stelczer Lajos utcán át a Széchenyi téren folytatódott. A résztvevők a Kazinczy utcán és Bécsi kapu téren keresztül tértek vissza a székesegyházba.

Jézus Krisztus kínszenvedésére és kereszthalálára emlékezve Veres András megyéspüspök „Utat váltságunkra nyit” mottóval vezette a keresztutat Győr belvárosában.

Jézus körülbelül másfél kilométeres úton - Pilátus palotájától a Golgotáig - hordozta a keresztet. A hagyomány szerint Szűz Mária gyakran végigjárta ezt az utat Fia feltámadása után. Az első keresztények tisztelettel vették körül a Golgota szikláját és Jézus sírját. A pogány Hadrianus császár viszont 135-ben - hogy nyomukat is eltörölje - pogány templomot építtet.

A IV. században Nagy Konstantin keresztény templomot építtet a Golgotán, a "Feltámadás templomát" (Szent Sír templomát), amely magába foglalja a keresztre feszítés helyét és a feltámadás sírját. Később néhány emléktáblát állítottak a keresztút egyes állomásainál. A középkorban alakult ki a keresztút mai formája a 14 stációval. (Ma szokássá válik, hogy egy 15. stációt is hozzátesznek, a feltámadásét.)

A jeruzsálemi keresztútra emlékezve sokfelé keresztutakat építettek, Kálvária "hegyek" jöttek létre s az emberek itt járják végig a 14 stációt Jézus szenvedésére emlékezve.

Napjainkban minden katolikus templomban van "keresztút", a keresztények képtől képhez haladva lélekben a jeruzsálemi keresztutat járják végigs, szabadtéren. Így volt ez Győrben szabadtéren.

F.G.
Fotó: O. Jakócs Péter

Csatolt galéria: Nagypénteki keresztút 2017
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×