Készül Győr monográfiája

Készül Győr monográfiája

A legújabb kutatások, eredmények, régészeti feltárások tükrében készül Győr monográfiája öt kötetben. A hiánypótló mű több mint száz szerző, ötéves munkájának gyümölcse lesz, városunk fennállásának 750. évfordulója tiszteletére.

A monográfia egy olyan összefoglaló kiadvány lesz, amely komplex módon vizsgálja városunkat, feltárja természeti, társadalmi, kulturális és gazdasági viszonyait a történelmi múltban és a jelenben. Most a monográfia készítése újabb szakaszához érkezett, a felkért szerkesztők kidolgozták az egyes kötetek koncepcióit, majd felkérték a szerzőket, akik háromnegyed éve munkálkodnak a vállalt tanulmányok elkészítésén. Az októberi műhelynapok keretében mutatják be a kötet szerzői, szerkesztői egymásnak és a nagyközönségnek, hol tartanak a kutatások.

 

Dr. Fekete Dávid alpolgármester

 

A műhelynapok csütörtöki megnyitóján a Kisfaludy Károly Könyvtárban dr. Fekete Dávid alpolgármester köszöntötte a szakembereket és az érdeklődőket. Hangsúlyozta: egy olyan monográfia-sorozatot kívánnak elkészíteni, amely a 21. század szellemében dolgozza fel a város történetét a kezdetektől napjainkig. Az alpolgármester kiemelte: a város polgárságának kötelessége, hogy ismerje települése történelmét és nem csak a „tősgyökeres” győrieknek, hanem a frissen betelepülőknek is meg kell ismernie a város történetét, tradícióit. A most készülő, unikumnak számító kötet sorozat erre is alkalmas lesz. Egy jövőbe mutató, modern, újszerű, vonzó külsejű, városunkat teljes egészében bemutató kiadvány megjelentetése a cél.

 

Dr. Horváth Richárd, az első kötet szerkesztője

 

Dr. Horváth Richárd, az első kötet szerkesztője a Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársa, a korábban a Győri Egyházmegyei Levéltár munkatársa elmondta, nagyon sok újdonságot tartogat olvasói számára a tanulmányfüzér, hiszen célzott kutatások, eddig soha nem publikált eredmények kerülnek napvilágra.

Az első kötetben a kezdetektől az 1447-es évig, a város számára fontos időpontig készülnek az írások. Ebben az évben kerül vissza osztrák zálogból Győr, Salánki Ágoston 3000 aranyért váltotta vissza a császártól, és lesz püspöki tulajdonban az egykori királyi város. A kötet igyekszik majd lefedni a város akkori történetét, de lesznek tematikus tanulmányok is, amelyek egy-egy speciális témakörre fókuszálnak. "Nagy meglepetésekre lehet számítani, aki sokat tud Győr történetéről az megismerheti mit tud rosszul, aki pedig kevesebbet tud, annak pedig sok izgalmas történettel szolgálunk – emelte ki dr. Horváth Richárd.

 

A csütörtöki műhelynap résztvevői

 

Október 12-én a második kötetben dolgozó történészektől informálódhatunk első kézből Győr 1447-től 1743-ig terjedő korszakáról. Az ezt folytató, 1849-ig vizsgálódó harmadik kötet készítőivel október 18-án, az 1849-1945 közötti időszak történetét feldolgozó kutatókkal pedig október 19-én találkozhatunk a Kisfaludy Károly Könyvtárban (Baross Gábor u. 4.)

 

Földvári Gabriella
Fotó: r.l.

Nyitókép forrása:commons.wikimedia.org

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×