Két arannyal térnek haza a britek a frizbi EB-ről

Két arannyal térnek haza a britek a frizbi EB-ről

Izgalmas döntőket hozott a frizbi EB, amelyet Gyirmóton rendeztek meg. Az egy hétig tartó repülőkorong fesztivál színvonalas mérkőzéseket hozott, s egyértelműen hozzájárult a sportág magyarországi népszerűsítéséhez.

Egy hete indította útjára a versenyfrizbit Andrea Furlan, az Európai Ultimate Frizbi Szövetség elnöke hogy elvarázsolja azokat, akik a gyirmóti Alcufer Stadionba látogatnak. Az akkori ünnepségen kiemelte, a frizbi egyre népszerűbb, s a győri Európa Bajnokság remek lehetőség arra, hogy leendő rajongókat, játékosokat hódítsanak meg.

Az Ultimate frizbi egyébkén az egyetlen csapatsport, ahol a női és férfi mezőny mellett vegyes divízióban is versenyez a mezőny, így jóval több sportoló vett részt frizbi Európa-bajnokságon, mint más csapatsportok hasonló megmérettetésein. A győri Eb-re 25 nemzet 54 nemzeti válogatottjának közel 1500 játékosa érkezett s vívott egymással nagy csatákat. Egyébként ez az a sportág, amelyet az egyik legsportszerűbbnek tartanak: a játékosok között semmilyen testi kontaktus nincs, a meccseken gyakorlatilag bírók sincsenek, egymást segítik a pályán lévők. A frizbi baráti szellemiségét jól mutatja a „spirit circle” is, amelyet az összecsapások végén alkotnak a játékosok: ilyenkor van alkalom megbeszélni az egyes szituációkat, illetve kifejezni, hogy a frizbi egy csodás sport, s mindannyiunkat annak szeretete és a fairplay köt össze.

Ennek megfelelően igazi fesztiválhangulatban zajlottak a mérkőzések. A nemzeti válogatottak sokszor perzselő hőségben mérték össze a tudásukat, mégis ügyeltek a látványos, közönségszórakoztató játékra. A magyar vegyescsapatot igencsak fiatal játékosokkal képviseltette magát, akikből érthetően hiányzott a rutin, de lelkesedésük és helytállásuk megkérdőjelezhetetlen. Többször is borsot törtek a tapasztaltabb ellenfelek orra alá, s a játékukon a folyamatos fejlődés volt látható. Ez végül a vegyescsapatok között a 15. helyhez volt elég, s szép jövőt ígér.

Térjünk át a szombati döntőre, amelyek egyértelmű brit fölényt hoztak: először a férfiak csapata mérkőzött meg, s a németeket fektették két vállra. A vegyescsapatok végső meccsén a franciáknak parancsoltak megálljt a Nagy-Britanniát képviselő játékosok, szoros mérközésen szerezték meg az elsőséget. A nőknél legmesszebb a svájciak és az írek jutottak, az Európa-bajnokok végül az írek lettek.



Tudj meg minden részletet, eredményeket! Kattints IDE!

 

HAK
Fotó: Győre Márk

Csatolt galéria: Frizbi EB döntő - Győre Márk fotói
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×