Két és fél nap önmagammal

Két és fél nap önmagammal

Néha mindannyiunknak szüksége van arra, hogy egy kicsit elvonuljon a világ zajától, befelé forduljon, és feltöltődjön friss, éltető energiával. Mi is lehetne alkalmasabb erre, mint egy két és fél napos jógatábor az Achilles Parkban, Megújulás az EGYsÉGben elnevezéssel?

Az egyhétvégés elvonulás „szülőatyja” pedig Heller Balázs, fit-jógaoktató és lifecoach, aki lélekemelő előadásaival, vezetett, elmélyült meditációkkal és energikus jógaórákkal hívta megújulásra a résztvevőket.

Nem készültem különösebben a hétvégére, csak éreztem, hogy jót fog tenni egy kis idő önmagammal. Így vártam, hogy megtapasztalhassam a meditáció jótékony hatását a gondolatokkal túlterhelt elmémre, valamint szomjaztam a fit jóga nyújtotta intenzív élményre. Büszkén mondhatom, hogy az elmélyüléssel sikerült a gondolatokat tovaűznöm zsongó fejemből, a testem pedig örvendett a kellemesen nyújtó ászanák gyakorlása közben. A meditáció alkalmával a testet tudatosan ellazítjuk, szellemünket pedig átengedjük a nyugalomnak, hogy belső énünkre koncentrálhassunk.

A fit jóga felkészíti a testet a funkcionális működés többirányú megterheléseire, a mozgás szabadságát adja és általa elérhetjük, hogy jól érezzük magunkat a testünkben. Ezt a mozgásformát nem szellemi elvonulásként, nem passzív meditációként, hanem egyfajta aktív meditációként élhetjük meg. Abban is segít, hogy a jelen pillanatban maradjunk.

 

 

A legfelszabadítóbb érzés az volt, hogy reggelente kétórás jógával kezdtük, majd rövid meditációval folytattuk a napot, hogy felébresszük testünket és lelkünket egyaránt.

Ha ez még mind nem lenne elég, a táplálkozással kapcsolatban is új kapuk nyíltak meg előttem. A vegán étkezés sokszínű arcát ismerhettem meg. Különböző zöldségpástétomok, krémlevesek, főzelékek, zöldségfasírtok csalogattak a terített asztalon, köretnek pedig nyers zöldségek kerültek a tányérokra. A reggeli étkezések egy kis édes ízzel kecsegtettek: zabkása, aszalt gyümölcsök, magvak voltak terítéken, amit nyakon önthettünk baracklekvárral vagy megszórhattunk fahéjjal. A citromfű, borsmenta és hársteák pedig kiváló kísérői voltak az egészséges táplálékoknak.

Az elvonulást a természetben tett hosszú séták is mélyítették, különösen amikor a csendet „hallgatva”, némán lépdeltünk egymás mellett, elmélkedvén a délelőtt kapott útravaló gondolatokon. Megtapasztalhattuk az elengedés felszabadító erejét is egy csoportos gyakorlat kapcsán, amikor is társaink karjaiba dőlhettünk, teljesen átadva magunkat a megkönnyebbülés érzésének.

Esténként pedig a Tosoda Projekt nevű zenekar bűvölte el a megújulni vágyókat különleges hangzásvilágú dalaival.

A háromnapos táborban Heller Balázs szemléletes előadások formájában beszélt – többek között – a test, szellem és lélek hármas egységéről, a jóga pozitív hatásairól, az önismeret jelentős szerepéről, illetve a meditáció gyakorlásának fontosságáról az érdeklődőknek.

Úgy gondolom, hogy a résztvevők nevében teljes bizonyossággal mondhatom: az elvonulásnak köszönhetően testben és lélekben egyaránt megújultunk, egységbe kerültünk önmagunkkal és a körülöttünk lévőkkel is.

 

Horváth-Simon Barbara
Fotó: pixabay.com

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×