Két és fél percenként meghal egy gyerek a szennyvíz miatt

Két és fél percenként meghal egy gyerek a szennyvíz miatt

Az ENSZ adatai szerint világszerte két és fél percenként meghal egy gyerek azért, mert szennyezett vizet ivott. A szennyezésért nem feltétlenül üzemek vagy vegyszerek a felelősek.

A csatornázatlanság hiánya okozza például a kolera, a fertőző májgyulladás vagy más kórok terjedését. A világ jelentős részén nem áll az emberek rendelkezésére megfelelő illemhely, így a salakanyag visszakerül az ivóvízbe.

Kínában a közelmúltban átadták az első olyan autópálya szakaszt, amelynek egy részén leállósávot alakítottak ki a sürgős dologra szoruló sofőröknek. Csak rövid időre szabad megállni, és beszaladni a kialakított mellékhelyiségek egyikébe. Jól jön a lehetőség, főleg ha az ember forgalmi dugóban araszol. Míg az ország fejlett részein hasonló újítások szolgálják a városlakók kényelmét, az elmaradottabb vidékeken a csatornázatlanság több millió ember életét nehezíti meg.

Egy indiai férfi iszik egy szivárgó vezetéknél Újdelhiben.
(MTI/EPA/Radzsat Gupta)

Máshol még rosszabb a helyzet

Ennél is rosszabb a helyzet Afrika egyes államaiban és Indiában. Egy másfél évvel ezelőtti jelentés szerint a dél-ázsiai országban 770 millió embernek nincs lehetősége kulturált módon végeznie dolgát. Vagyis nincs a házában, udvarán vécéje. A szennyezőanyag aztán bekerül a vízbe, és az így szerzett fertőzések, betegségek miatt Indiában évente több mint 140 ezer 5 éven aluli gyermek hal meg.

Az indiai kormányzat pénzzel segíti az illemhelyek építését. A támogatást bárki kérheti, aki elmaradott, falusi környezetben él. Ha a településen nincs csatorna, a kormány arra biztat, hogy építsenek hagyományos, falusi latrinát, ami szintén védelmet jelenthet a fertőzések terjedése ellen.

Mobil van, vécé nincs

Az érintett emberek jelentős része számára már elérhető eszköz például a mobiltelefon, a televízió, ugyanakkor nincs lehetőségük a higiénikus környezetre – mondta Jack Sim, a Szingapúrban létrehozott World Toilet Organisation vezetője. A szervezet azt állította tevékenysége központjába, hogy segítse az elmaradott régiók lakosait illemhelyek építésével és felvilágosítással.

Kezdeményezésük, a novemberi vécé világnap is ezt a célt szolgálja, hiba mosolygunk a nyugati világban szokatlannak tűnő világnapon. A közelmúltban az ENSZ is kampányt indított, és arra bíztatja, nem csak az érintett térségben élőket, hogy törjék meg a csendet, merjenek beszélni a problémáról és tegyenek ellene.

Az ENSZ adatai szerint az illemhelyek hiánya és a csatornázatlanság az elmaradott országokban életek elvesztését jelenti. És évente legalább 250 milliárd dolláros veszteséget is.

Forrás: hirado.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×