Két ütemben tekernek

Csak később lesz vízibicikli a szigetközi tekerés.

Áprilisban írt arról portálunk, hogy nem klasszikus vizibringázásra készül a térség: két tekerés közé egy kis kompozást illeszthet be a nagyközönség. Mára kiderült: nem egy csapásra válik valóra néhány szigetközi település álma. Legalább két fázisban épül meg az a bringaút, amely összeköti a ma átadott Dunaremete-Bős komp magyarországi kikötőjét a Győr-Mosonmagyaróvár kerékpárúttal.

 

Tóth József Péter, az (e projektet is) gesztorként vezető Lipót polgármestere portálunknak elmondta: első fázisban a Lipót-Hédervár szakasz kiépítésére pályáztak. Ezt az anyagot már beadták, várják az eredményt, és ha minden jól megy, azaz nyernek, jövő őszre el is készülhet a több százmilliós beruházás.

 

Ezt követi majd a Dunáig kifutó ütem. Hogy mikor, az egyelőre nem tudható. Az viszont igen, derült ki szavaiból, hogy a környező falvak igencsak építenek a turizmusra, ha pedig valaki ideér, azt szeretnék két lábon vagy –keréken körbevinni. Ha pedig ragaszkodik a négy keréken gördüléshez, akkor arra törekszenek, hogy azt valamilyen közösségi formában tegye. Így a komphoz is szerveznek minibusz-járatokat. Ezzel pedig egyszerre kínálnak közlekedési lehetőséget és kerülik el az autós tumultust.

 

Tóth József Péter szavaiból az is kitűnt: az 2013-as a lipóti turisztikai fejlesztések éve. Az öt projektből négy már üzemel: ide sorolta a falumúzeumot, a termálvízzel fűtött focipályát, a kenyérsütés-bemutatóhelyet, valamint a ma átadott kompot.

 

Ötödik elemként a település két tannyelvű iskolájának bővítését említette a polgármester. Mint mondta, akkora az érdeklődés, hogy még egy szintet kellett az épületre húzniuk; ezt is nemsokára felavatják. S hogy miként jön ez az idegenforgalomhoz? Hát úgy, hogy az angol-magyar nyelvi környezetben nevelő kicsik már felnőttkoruk előtt sokkal nyitottabbak lesznek a világra, így maguk is könnyebben vehetnek részt az ide látogatók kiszolgálásában.

 

Pál Gergő

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×