Kevesebb lesz a hó az Alpokban a klímaváltozás miatt

Kevesebb lesz a hó az Alpokban a klímaváltozás miatt

70 százalékkal csökkenhet az évszázad végéig a hó mennyisége az Alpokban és akár egy hónappal is megrövidülhet a síszezon a klímaváltozás miatt - állapították meg svájci kutatók.

 

A klímakárosító anyagok kibocsátásának csökkentése nélkül csak a 2500 méternél magasabban fekvő területeken lesz a síeléshez elegendő természetes hó.

Ausztria több régiójában is extrém száraz volt az időjárás decemberben, a Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet szerint a csapadék mennyisége az egész országban 79 százalékkal az átlag alatt volt. A kevés csapadék és a hegyekben mért magas hőmérséklet együtt azt eredményezte, hogy a friss hó mennyisége 60-75 százalékkal az átlagos decemberi hómennyiség alatt volt.

A leginkább érintett régiók az 1200 méter alatti területek, de még a 3000 méter feletti területeken is 40 százalék körüli visszaesés várható.

"Ha úgy folytatjuk, ahogyan eddig, akár 70 százalékkal is csökkenhet a hótakaró. A csökkenést azonban 30 százalék körül lehetne korlátozni, ha sikerül a globális felmelegedés növekedésének mértékét az évszázad végéig kevesebb mint két Celsius-fok alatt tartani. Az Alpok hótakarója mindenképpen csökkenni fog, de a jövőbeli kibocsátás mértékétől függ, hogy mennyire."

A kutatás során kiderült az is, hogy megrövidül az alpesi tél. A klímaváltozás alapján a tudósok arra számítanak, hogy a síszezon fél-egy hónappal később fog kezdődni, mint ma.

Fotó: Pixabay

MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×