Kezdetét vette Győrben a Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

Kezdetét vette Győrben a Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

Négy nap, hat filmkülönlegesség. Az Öt Templom Advent fesztivál keretében november 29-én megnyitották a Zsidó és Izraeli Filmfesztivált Győrben, amely egészen december 2-ig tart majd.

Budapest mellett idén először Győr a második legnagyobb helyszíne a fesztiválnak, amelynek keretein belül a Menházban olyan filmeket vetítenek az érdeklődőknek, mint: Jómadarak, Ben Gurion – epilógus, Abulele, Apánk, Nagyi Projekt, vagy Szimon és Teodor.

 

Yossi Amrani, Izrael magyarországi nagykövete

 

A filmfesztivált Yossi Amrani, Izrael magyarországi nagykövete nyitotta meg a Zsinagógában, aki szerint ez az alkalom egy igazi varázslat. „Egyfajta csoda az, hogy a holokauszt után 75 évvel itt vagyunk, zsidók és nem zsidók, magyarok és izraeliek, valamint Izrael képviselői is. Együtt ünnepeljük a kultúra keretében az összetartozást, egy szent helyen.”

A város képviseletében dr. Somogyi Tivadar alpolgármester mondott ünnepi beszédet: „Büszkén mondhatom, hogy Győr életében a zsidóság mindig fontos szerepet játszott, és a zsidó közösség ma is aktív résztvevője a közösség életének, alakítói kultúránknak. Annak a színes kulturális életnek, amely rengeteg értéket teremtett a múltban, és teremt ma is.”

 

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester

 

Hozzátette: „Azt hiszem, az Öt Templom Advent szellemisége, és önmagában az öt templom utcájának létezése is nagyszerűen kifejezi egymás elfogadását, amely Győrben tapasztalható, és amelyet egymás mellett öt vallási felekezet temploma hirdet.”

A részletes program ITT.

Gy.P.

Fotó: MekliZ Fotóstúdió

Csatolt galéria: Zsidó és Izraeli Filmfesztivál Győrben
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×