Kezdődik a könyv győri ünnepe - a kortárs irodalom legjava mutatkozik be városunkban

Kezdődik a könyv győri ünnepe - a kortárs irodalom legjava mutatkozik be városunkban

Több mint száz program – könyvbemutató, koncert, színházi előadás, játszóház, konferencia - várja november 17-19 között a kultúra szerelmeseit a Győri Könyvszalonban.

Eljönnek Győrbe a kortárs irodalom kiemelkedő alakjai és bemutatják legújabb köteteiket. A szalon vendége lesz többek mellett Boldizsár Ildikó, Gerlóczy Márton, Háy János, Karafiáth Orsolya, Kónya Imre, Kukorelly Endre, Nyáry Krisztián, V. Kulcsár Ildikó és Zalán Tibor is. Az őszi könyvünnepen mutatják be legújabb munkáikat a helyi irodalmi- és tudományos alkotóközösségek is.

Az esemény keddi beharangozó sajtótájékoztatóján dr. Somogyi Tivadar alpolgármester örömét fejezte ki, hogy tizenhetedik alkalommal sikerül megszervezni a Könyvszalont. A könyv nem nélkülözhető – hangsúlyozta az alpolgármester, habár szerinte az internet leszoktatja az embert az olvasásról. Reméli azonban, hogy a Könyvszalon is hozzájárul ahhoz, hogy visszatérjünk a könyvekhez, hogy a fiatalokat rászoktassuk az olvasásra.

Sándor Györgyről, az idei alkotódíjasról elmondta, sokra tartja a humoralistát, előadóművészt és meggyőződése, ő a magyar stand up megteremtője.

Dr. Horváth Sándor Domonkos ismertetőjében kiemelte: az esemény nem csak a könyvbarátokat, de a kultúra szerelmeseit is várja, hiszen a Győri Könyvszalon a kultúra, az információ és a zene találkozása. A könyvbemutatók, író-olvasó találkozók mellett a látogatók figyelmébe ajánlja Orosz Zoltán nyitó- és Szörényi Levente és a Vujcsics együttes záró koncertjét.

Sándor György mellett, Koltai Róbert Laár András, Mikó István estje erősíti a humor vonalát.

 

Kokas Éva a Generációk Háza vezetője elmondta 17 éve szervezik a Könyvszalon gyermekprogramjait, ezúttal is Győri Nemzeti Színház aulájában, a Mesekuckóban várják mindhárom napon, 10-től 18 óráig a kicsiket kézműves foglalkozásokkal, játszóházakkal, kamaraprodukciókkal.

 

A helyi szerzők közül az igazgató Horváth József munkáját emelte ki, aki a 17. századi győri polgárok életet mutatja be könyvében. Több évtizedes kutatómunkája során 880 darab 17. századi győri végrendeletet dolgozott fel, ezek alapján bontakozott ki, milyen volt a mindennapi élet Győrben.

 

Természetesen ezúttal is érdemes lesz böngészni a standokon, hiszen több mint harminc kiadó, kiállító kínálja portékáit kedvezményesen.

 

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

 

A Győri Könyvszalon részletes prograjai itt olvasható.

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×