Ma kezdődik az Arcus Temporum művészeti fesztivál

Ma kezdődik az Arcus Temporum művészeti fesztivál

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg az Arcus Temporum művészeti fesztivált augusztus 25. és 27. között a Pannonhalmi Főapátságban, a rendezvény középpontjában a kortárs kultúra különböző megjelenési formái kerülnek.

A rendezvény augusztus 25-én vesperással kezdődik a bazilikában. Ezt követően Megdicsőült éj címmel a Concerto Budapest és Rost Andrea adja elő Arnold Schönberg osztrák zeneszerző Megdicsőült éj című darabját, valamint Henryk Górecki lengyel zeneszerző A fájdalom dalai című III. szimfóniáját. A koncertet Keller András vezényli. A nap zárásaként az Iconic Awards építészeti díjat idén megkapó koncertteremben Snétberger Ferenc Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas gitárművész és zeneszerző lép fel.

Szombaton a program reggel hat órakor imádsággal indul a bazilikában, amelyet konventmise követ. A spiritualitás jegyében később Labirintusjárás címmel olyan önismereti csoportfoglalkozás indul, amelyen a résztvevők önmaguk mélyebb, spirituális rétegeit tárhatják fel. A Labirintusjárat világnézeti hovatartozástól függetlenül teremt lehetőséget minden ember számára az önfeltárásra, önmaga mélyebb megismerésre.

Délelőtt a tavasszal megnyílt Egy közös ház című, 125 fotóból álló kiállítás tekinthető meg külön vezetéssel a Monostori kiállítótérben. A tárlat hét különleges közösséget, hét házat és azok közös pontjait mutatja be az óbudai faluháztól a református drogrehabilitációs központon át a dunai halászok Facebook-csoportjáig. A kiállításon Virágvölgyi István kurátor tart vezetést. A koncertteremben Wozzeck címmel a Keller Quartet, Búza Vilmos és Ránki Fülöp lépnek fel az UMZE Kamaraegyüttessel, Rácz Zoltán vezényletével.

Égi vizeken címmel kiállítás nyílik a Pannonhalmi Bencés Gimnázium Galériájában nem sokkal dél után. A tárlaton Tolnay Imre és Pavol Truben installációja tekinthető meg. A megnyitón Ferencz Mónika és Horváth Veronika olvasnak fel tavasszal megjelent verseskötetükből.

Szintén szombaton Rejtett kincsek a Pannonhalmi Főapátság gyűjteményeiből címmel indul túra az Apátsági Múzeumból. Később az irodalom és a zene jegyében Vidovszky és Krasznahorkai címmel előbb Vidovszky László Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző Autokoncertjét hallgathatják meg a koncertteremben, majd Kivezethető út címmel a zeneszerzővel és a fesztivál irodalmi díszvendégével, Krasznahorkai László Kossuth-díjas íróval beszélget Jász Attila költő.

Este hat órától szakvezetéssel és borkóstolóval egybekötött programot tartanak a Pannonhalmi Apátsági Pincészetben. A spiritualitás jegyében ugyanebben az időben a Főapátság barokk ebédlőjében tartanak vezetést, amely szintén mint a közösségi élet színtere mutatkozik be. Közben a Diák-kápolnában a zsoltáréneklésbe vezetik be az érdeklődőket.

Este hét órakor a bazilikában vesperást tartanak. A nap zárásaként Az idők végezete címmel, Rácz Zoltán vezényletével koncertet ad Csalog Gábor, Keller András, Klenyán Csaba, Perényi Miklós és a Concerto Budapest Arvo Pärt észt egyházzenei zeneszerző és Olivier Messiaen francia zeneszerző műveiből.

Vasárnap reggel a program imádsággal indul, ezt követően a Labirintusjárat című programelemen lehet részt venni. A zene és spiritualitás jegyében A teremtéstől az új Jeruzsálemig címmel a bazilikában orgonazenés sétát tartanak, amelyen a pannonhalmi bazilika szimbólumrendszerét lehet megismerni. A bazilikában tíz órakor konventmisét tartanak, a bazilika újraszentelésének ötödik évfordulóján. Ezt követően a koncertteremben a Kruppka Quartet Vidovszky László Zwölf Streichquartette című darabját adja elő.

Kora délután a bazilikában a zene és az imádság jegyében O Sacrum Convivium címmel a Szent Efrém Énekegyüttes Rácz Zoltán vezényletével Olivier Messiaen francia zeneszerző Apparition de l'église éternelle című darabját adja elő.

Az Apátsági Borterasz vasárnapi ebédje után a bazilikában Magnificat címmel a Concerto Budapest és a Szent Efrém Fé0rfikar ad koncertet Rácz Zoltán vezényletével Thomas Tallis angol egyházzenei zeneszerző, Igor Stravinsky orosz zeneszerző és Arvo Pärt észt egyházzenei zeneszerző műveiből.

A művészeti fesztivál délután öt órakor vesperással zárul a bazilikában.

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×