Kim Dzsong Un védelmébe vette az atomfegyver-programot

Kim Dzsong Un védelmébe vette az atomfegyver-programot

Védelmébe vette atomfegyvereit Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, mondván, hogy azok "hatalmas elrettentő erővel bírnak, amelyek garantálják országa szuverenitását" - jelentette a KNCA dél-koreai állami hírügynökség.

A médiajelentés néhány órával azután érkezett, hogy Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetében kifejtette: Washington az elmúlt két és fél évtizedben hiába tárgyalt, Észak-Korea csak a bolondját járatta vele, ezért csak egyféleképpen lehet jobb belátásra bírni a kommunista rezsimet, de hogy hogyan, azt nem árulta el.

A Koreai Munkáspárt központi bizottságának plenáris ülése előtt mondott beszédében szombaton - még Trump említett üzenete előtt -, Kim az állami média szerint "a bonyolult nemzetközi helyzetet taglalta".

Az észak-koreai atomfegyverek "erőteljes elrettentő eszközök, amelyek óvják a Koreai-félsziget, valamint Délkelet-Ázsia békéjét és biztonságát" - mondta Kim, "az amerikai imperialisták elhúzódó nukleáris fenyegetéseire" utalva.

Az elmúlt hetekben Észak-Korea két rakétát lőtt ki Japán területe felett, és végrehajtotta hatodik kísérleti atomrobbantását.

Észak-Korea az Egyesült Államok területének elérésére alkalmas, atomtöltettel felszerelt rakéta kísérleti indítására készül - közölte médiaértesülések szerint pénteken egy Észak-Koreából épp visszatérő orosz parlamenti képviselő.

Kim kitért arra is, hogy az atomprogram fejlesztése mellett a gazdaság jó úton halad, a súlyosbodó szankciók ellenére a gazdasági növekedés egyre erőteljesebb.

Az állami média szerint személyi változások is történtek, Kim húga a politikai bizottság póttagja lett. A testületben Kim Kjong Hit a nagynénjüket váltja, aki befolyásos politikus volt Kim Dzsong Il életében.

A plenáris ülést a jelenlegi vezető apjának, Kim Dzsong Ilnek a Koreai Munkáspárt élére történt megválasztása 20. évfordulója alkalmából tartották. Phenjan kedden a kormánypárt megalakításának 72. évfordulóját ünnepli, elemzők szerint nem kizárt, hogy az évfordulóhoz kapcsolódva ismét jelentős fegyverkísérleteket hajtanak végre.

MTI

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×