Kit terhel a felelősség extrémsport-baleset esetén?

Kit terhel a felelősség extrémsport-baleset esetén?

Egyre népszerűbbek az extrém sportok, és sajnos emiatt egyre gyakoribbak a balesetek is. Hétvégén például Siófokon a wakeboard pályán volt gond: egy 12 éves kislány áthajtott egy 13 éves kisfiún, aki szerencsétlenül a fején találta el, ezért el is ájult. Mi a teendő az ilyen helyzetekben, kié a felelősség?

 

A különösen veszélyes extrém sporttevékenységet űzők balesete esetén a társadalombiztosítási ellátások bizonyos köre államilag nem finanszírozott. Általános szabály, hogy aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni.

Mentesül azonban a károkozó, ha bizonyítja, hogy magatartása nem volt felróható, azaz úgy járt el minden szempontból, ahogy az általában elvárható.

Vannak azonban olyan esetek, amelyeknél szigorúbb a jogi szabályozás, ugyanis bizonyos tevékenységek eleve magukban rejtik a károkozás fokozottabb veszélyét. Ezeknél a károkozó mentesülési lehetősége jóval szűkebb: csak akkor van lehetősége bizonyítani, hogy felelősség nem terheli, ha a kárt olyan elháríthatatlan ok idézte elő, amely teljesen kívül esik a károkozó tevékenységi körén.

A bírósági gyakorlat dönt

Nincs azonban konkrét törvényi felsorolás arra vonatkozóan, hogy milyen tevékenységek minősülnek a jogszabály szerinti fokozott veszéllyel járó tevékenységnek. Így a bírósági gyakorlat dönti el esetről esetre, hogy melyik felelősségi alakzat az alkalmazandó. Bizonyos sportok, sportpályák üzemeltetőinek esetén ezt már megállapították, ilyen például a nyári bobpálya vagy a modellrepülő.

Az extrém sportok többségében a veszélyes üzemi felelősségre vonatkozó szabályok alapján bírálandók el – jelentette ki Ifj. Balsai István ügyvéd az M1 Ma Este című műsorában. Ezek olyan tevékenységek általában, ahol emberi és gépi meghajtású műveletekre kerül sor a tevékenység elvégzésekor.

Hangsúlyozta, egy kisebb, rossz mozdulat már olyan nagy károkat is tud okozni, amelyek szinte teljesen beláthatatlanok. Itt nemcsak vagyoni károkról van szó, hanem a súlyos testi sérülésekről is.

Aki igénybe vesz egy ilyen szolgáltatást, az gyakorlatilag szerződést köt a wakeboard pálya üzemeltetőjével. Az, hogy kit terhel ilyenkor felelősség, az több mindentől is függ. Ha az üzemeltető nyújt valamilyen ellenszolgáltatást, akkor objektív felelőssége van, tehát csak szűk körben van lehetősége kimenteni a felelősségét.

Az üzemeltetőnek több szempontot is figyelembe kell vennie

Megjegyezte, egy üzemeltetőnek kötelessége felmérni a szolgáltatást igénybe vevő személy szellemi és fizikai állapotát, illetve megfelelő tájékoztatást és felkészítést kell nyújtania részére. Ha azt észleli, hogy valaki elesett a vízben, fel kell mérnie a pályát, hogy szükség van-e annak a leállítására. Amennyiben nem állítja le, és baleset történik, akkor valószínű, hogy az üzemeltetőt vonják felelősségre.

 

 

Fotó: MTI/Mohai Balázs

hirado.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×