Kitűnő szabadidős kutya, a Collie

Kitűnő szabadidős kutya, a Collie

Mint minden kutyafajta, melyet napjainkban gazdája mellett kocogni látunk és nem süllyedt el a történelem olvasztótégelyében, így a skót juhászkutya története is sikertörténet a javából.

Már i. e. 50-től találkozhatunk középhosszú szőrű terelő kutyák leírásaival a Skót Felföldről. Nagyragadozó nem lévén ezen a területen (a farkast az ír farkas kutyák az évszázadok során eltüntették erről a vidékről), elsősorban irányíthatóságukkal, gyorsaságukkal, kitartásukkal tűntek ki a többi hasonló terelő kutyafajta közül.

Az eleinte a szegény pásztoremberek mellett élő kutyákból, az ipari fellendülés okozta gyapjúéhség (a terelő kutyát nem lehetett gépekkel helyettesíteni), és Viktória királynő érdeklődése a fajta iránt egy csapásra ismert és keresett kutyává változtatta a collie-t. Ezt tovább fokozta Eric Knight: Lassie hazatér című könyve a collie hűségéről, és a belőle készült film Elizabeth Taylor szereplésével.

 

 

Mára elmondható, hogy az a fajta túlzott érdeklődés, ami a collie tenyésztését gyakran nem jó irányba terelte, lecsitult. A fajta szerelmesei odafigyelve, a collie egészségét, kitűnő családi kutya voltát szem előtt tartva tenyésztik ezt a fajtát, melyet legendás gyermekbarátnak tartanak. Kitűnő szabadidős kutya, igényli a családban való aktív részvételt, nehezen viseli a kenneltartást.

Tartása végtelen egyszerű. A felelős állattartás a kiskutya vásárlásával kezdődik: lehetőleg ellenőrzött, kontrollált körülmények közül válasszunk kutyát, ahol garanciát jelenthetnek a szülők egészségügyi szűrései, a gondos tenyésztés.

A minőségi táplálás a következő fontos döntés a kölyök életében. Nem igényel speciális étrendet, csak túlzásoktól mentes, kiegyensúlyozott, minőségi eledelt. Majd a családdal együtt átélt programok... és a kutya kiegyensúlyozott, normális életet él. (Ez minden kutya „receptje".)

Ajánlom ezt a fajtát mindenkinek, aki egy beszédes pillantású, gyönyörű, „tiszta" fejű, okos állattal osztaná meg mindennapjait!


A cikk a Győr+ Hetilap Zooo+ című mellékletében jelent meg.

Szerző: Csiba Zsolt, kinológiai szakértő

Fotó: Nagy Ferenc

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×