Kívánságra fel! – Hol és mikor fürkésszük az eget?

Kívánságra fel! – Hol és mikor fürkésszük az eget?

Elérkezett a csillaghullások hava, idén különösen nagy számmal hullanak Szent Lőrinc könnyei.

 

Minden évben július közepétől augusztus második feléig bezárólag a Föld áthalad a Swift-Tuttle üstökös keringési pályáján. Az ilyenkor megfigyelhető Perseidák meteorraj az üstökös törmelékének sűrű részéből származik. A porfelhő alkotói meteorként lépnek be a légkörbe, ahol nagy sebességüknek köszönhetően a súrlódástól felhevülnek, majd elégnek, anélkül, hogy földet érnének. Nevüket a Perseus csillagkép után kapták, ugyanis a csillaghullás maximuma ebből az irányból figyelhető meg – írja az Időkép.

Hol és mikor figyeljük az égboltot?

A meteorzápor legnagyobb aktivitását augusztus 5. és 15. között éri el, ráadásul több kisebb meteorraj is ilyenkor keresztezi Földünk útját. Idén a Perseidák maximuma 12-éről 13-ára virradó éjszakán jelentkezik. Péntek, de főként szombat éjjel, óránként akár 100-nál is több hullócsillagot számlálhatunk, csak a Hold fénye vagy a felhős égbolt jelenthet akadályt, így érdemes több napon át is kémlelni az eget ezekben a napokban.

Az esti órákban a Perseus csillagkép még alacsonyan található, ilyenkor a meteorok bár hosszabb utat tesznek meg a légkörben, kevesebb a számuk, majd éjféltől már magasabbra helyeződik a rajtagok útvonala, és többet is figyelhetünk meg belőlük.

A csillagvadászathoz a mesterséges fényszennyezettségtől mentes helyek lesznek a legalkalmasabbak. Kimondottan csillaglesre alkalmas helyszíneket találhatunk a Zselic, a Bakony, a Hortobágy és a Bükki Nemzeti Park területén, illetve részt vehetünk az eseményhez kapcsolódó, szervezett programokon is.

A legfrissebb modellfutások szerint csütörtökön az ország teljes területén, pénteken a Dunától keletre, míg szombaton a dunántúli területeken van nagyobb esélyünk kevesebb felhőre.

Forrás, fotó: Időkép

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×