Klezmer zárta a fesztivált

Klezmer zárta a fesztivált

A Budapest Klezmer Band fergeteges koncertjével zárult az idei Öt Templom Fesztivál hétfőn este az Evangélikus öregtemplomban.

A koncert kezdete előtt Kamarás Iván színművész a Híres Hitbeszédek sorozatól adott elő. A Budapest Klezmer Bandről tudható, hogy  virtuóz módon ötvözi a Kárpát-medence különféle zenei irányzatait. A zenekar tagjai hangszereik igazi mesterei, akik műfajokon átívelve újrafogalmazzák a klezmer zenét. A zenekar által képviselt sokrétű, a Kárpát-medencére jellemző hangulatú klezmer igényes zenei világa hatalmas siker az európai és tengerentúli közönségnél egyaránt. A sajátos kompozíciókban a hagyományos jiddis motívumok kiegészülnek cigányzenéből átvett és népzenei elemekkel, egy csepp modernitással fűszerezve.

 

 

A Budapest Klezmer Band 2000 óta 10 különböző rangos állami és szakmai elismerést, díjat kapott. A „magyar zenei kultúra szerves részét képező klezmer stílus nemzetközi népszerűsítéséért” Kossuth-díjjal is kitüntetett Jávori Ferenc és zenekara az eltelt 25 év alatt jelentős ismertségre és lelkes rajongótáborra tett szert. 2015-ben elnyerték a Prima Primissima közönségdíját is.

 

 

A győri közönség hallhatta Jávori Ferenc “Fegya”, alapító – zongora, ének, Nagy Anna – harmonika, Gazda Bence – hegedű, ének, Végh Balázs – dob, ütőhangszerek, Barbinek Gábor – harsona, Máthé László – nagybőgő, Kohán István – klarinét játékát, a vendég Bíró Eszter volt.

 

 

A fesztivál, a koncert végén a különböző felekezetek képviselői kézfogással búcsúztak a nézőktől, vendégeketől a templom kapujában. Bizonyítva ezzel is a fesztivál célját: hogy utat mutasson a különböző vallások gyakorlóinak és nem gyakorlóinak, hogy egymás hitét és kultúráját megismerve adjon a 21. században is aktuális példát a békés egymás mellett élésről és egymás kultúrájának elfogadásáról.

 

 

fotó: Marcali Gábor

Csatolt galéria: Budapest Klezmer Band - MG
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×