Koktélszezon

Koktélszezon

Győr történetének eddigi legnagyobb koktélját Orbán László keverte, a Napsugár bár idei nyárköszöntő buliján egy tizenöt literes óriáspoharat töltött meg mojitoval a fiatal mixer. Az ital ízlett a színházzal szomszédos koktélbár közönségének, így meg ugyanazon a partin sor kerülhetett a csúcs újbóli beállítására.

Az idei nyár slágere városunkban is a mojito, amely savanykás ízével a hölgyek és az urak körében egyaránt a legkedveltebb szomjoltó koktéllá vált. A Napsugárban többféle mojitót kipróbálhatunk, a mixer kísérletező kedvének köszönhetően. Erről az Esterházy-palota vendégei is meggyőződhettek a minap, a múzeumok győri éjszakáján.

Orbán László a szakma egyik legismertebb alakjától, Lajsz Andrástól tanult, s hét éve alakította át koktél bárrá a nagyszüleitől átvett Napsugár presszót. Az itt kínált százféle ital közül nehéz választani, de a mixer azért van, hogy segítsen, némi beszélgetés után biztos kézzel keveri ki a vendég ízlésének és hangulatának legmegfelelőbb koktélt.

No, de térjünk vissza a nyár koktéljához, amit a forró napokon magunk is elkészíthetünk. A mojitót az otthoni szesztilalomtól szenvedő amerikai turisták fedezték fel az 1920-as évek Kubájában. Alaphelyzetben kell hozzá négy centiliter fehér rum, lime, mentalevél, barnacukor-szirup, ásványvíz és sok-sok jég. Használhatunk narancslevet, narancsgerezdeket, maracujaszirupot, vagy Orbán László receptje szerint zöld almából készült levet, szirupot, szeleteket.

A népszerűségi listán a mojitót a Sex on the Beach követi, amit jég, vodka, baracklikőr, narancslé és áfonya segítségével készíthetünk el, míg a harmadik a Cosmopolitan, amelynek receptjét mindenki ismerheti, ha nézte a Szex és New York című filmsorozatot.

Az alkoholmentes italok közül a limonádé éli sokadik fénykorát, a győri vendéglátóhelyek többségben hozzájuthatunk a házi készítésű hűsítőhöz. Orbán László a hagyományos citromos limonádét narancslével, maracujával bolondítja, de gyömbéres limonádét is kóstolhatunk nála.

A mixer szerint nem jellemző, hogy a nők édes, krémes koktélokat szürcsölnek, míg a férfiak az erős, száraz keverékeket kedvelik. A győri szakember azt javasolja, a nyári melegben a sok jéggel és gyümölcslével készült italokat fogyasszuk.

 

Földvári Gabriella

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×