Komoly változás a sürgősségi betegellátásban

Komoly változás a sürgősségi betegellátásban

Január elsejétől minden sürgősségi osztályon működnie kell az úgynevezett triázs-rendszernek, ami a szakemberek szerint kiszámíthatóbbá és gyorsabbá teheti betegellátást.

 

Az úgynevezett triázs-rendszer részeként a nővérek alaposan kikérdezik a kórházakba érkező betegeket, mikor kezdődtek a panaszok, milyen korábbi betegségei voltak a páciensen, majd vérnyomást és pulzusszámot is mérnek. Az eredmények és a korábbi információk alapján sorolják be a betegeket különböző sürgősségi kategóriákba.

A betegek papírján 1-től 5-ig terjedő skálán tüntetik fel, hogy mennyire sürgős az ellátásuk. Ha valaki 1-es besorolást kap, akkor azonnal el kell látni, ha 5-ös szerepel a lapon, akkor a többi beteg állapotától függően akár több órára is elhalaszthatják a vizsgálatot.

Az úgynevezett triázsolás évek óta sikeresen működik például az egri kórházban. Az orvosok azt mondják, ez nagy segítséget jelent nekik, mert így folyamatos tájékoztatást kapnak arról, hogy milyen állapotú betegek várnak a rendelőben. A betegeknek pedig azért jó, mert pontos információt kapnak a várakozási időről.

Próbálják csökkenteni a várakozási időt, a triázs-rendszerrel ezt hatékonyan tudják kezelni – mondta Jada Suhail, a Markhot Ferenc Kórház sürgősségi osztályának osztályvezető főorvosa az M1-nek.

Január elsejétől az ország valamennyi sürgősségi osztályán kötelezővé tették a triázs-rendszer bevezetését, a diszpécser szolgálat működését és az alapellátó egységek kialakítását. Ettől az egészségügyért felelős államtitkár kiszámíthatóbb, gyorsabb betegellátást vár.

A sürgősségi ellátást biztosító kórházaknak nagyobb részénél már „használatban van” a triázsolás rendszere, január elseje azonban mérföldkő, hiszen minden kórháztól, minden intézményben, ahol sürgősségi osztály van, ott elvárt lesz a rendszer használata.

A sürgősségi osztályok azonban a betegek segítségét is kérik. Arra hívják fel a figyelmüket, hogy csak akkor forduljanak hozzájuk, ha olyan problémájuk van, amit a háziorvosnál vagy a körzeti szakrendelőben nem tudnak kezelni.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

hirado.hu

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×