Hűséges ragadozónk: a héja

Hűséges ragadozónk: a héja

A méteres szárnyfesztávolságú, kiló feletti testtömegű ragadozó a légtornász könnyedségével ejti el zsákmányát, ott, ahol huzamosabb ideig fészkel, gyászba borulnak a veréb- és gerlefamíliák, de ha a nagyobbra növő tojó vadászik, a nyulak is jobban teszik, ha nem sétálgatnak a barázdákban.

 

A vérengző természet egyébként érző szívet takar, a héja kifejezetten családcentrikus, hűséges madár. A hím páratlan kitartással, akár a koplalást is vállalva hordja a zsákmányt a fiókáknak és a tojónak, amelynek – egy látványos légi bemutató keretében, ez a héjanász – életre szóló hűséget esküszik

Zsoldos Árpád ornitológus kifejtette, a héja hangutánzó szó, a madár saját kiáltását képezi le. Egyik legsokoldalúbb ragadozó madarunk, elsősorban más szárnyasokkal táplálkozik, de bármit megfog, amit le tud gyűrni. Mivel nagy termetű, erős madár, zsákmánya akár fiatal mezei nyúl is lehet.

Magyarországon nagyon megritkult - valószínűleg mivel csúcsragadozó és madarakat is eszik, a madárbetegségek szervezetében halmozottan jelentkeznek.

Védett madár, ezért ma már nem vadásszák. Régen fácántenyésztő telepeken befogható volt, de elpusztítani nem lehetett, arrébb kellett vinni. Galambcsalival fogták be. Régi elnevezése galambász héja volt, mivel fő táplálékát a galambok teszik ki.

Kiváló érzékkel meglátja, mely madarat érdemes üldözni. Ezzel nagyon fontos szerepe van a zsákmányállatok egészségének fenntartásában, hiszen kiszelektálja a gyengébb egyedeket, csak az egészséges, jó mozgásúak szaporodnak tovább.

Fotó: Barna rétihéja (Circus aeruginosus) a Pacsmagi Halastavak Természetvédelmi Területen, Tamási közelében 2016. 1-jén. MTI Fotó: Kovács Attila

hirado.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×