Könyvben örökítették meg a Gyárvárosi-templom ólomüvegeit

Könyvben örökítették meg a Gyárvárosi-templom ólomüvegeit

Könyv született a Győr-gyárvárosi, Jézus Szíve plébániatemplom üvegablakairól, melynek fotóit Fülöp Péter fotográfus készítette, hozzájuk a bibliai idézeteket Győri Imre kanonok választotta.

Fülöp Péter a Jézus szíve templom üvegablakairól saját elképzelései szerint, egyéni olvasatú fotográfiákat készített. Mint mondja, nagy tisztelője Árkayné Sztehló Lili (1897-1959) üvegművész munkásságának, az ólomüvegek készítőjének. „Munkáim egyszerre próbálják bemutatni a kiváló üvegművész alkotásainak belső világát, a hit atmoszférájának hitelességét, az ábrázolásokban megjelenő személyességet - valamint a magam által gyakorolt fotográfián keresztül azt - hogy egyes művészi folyamatok, még ha sokféle arculatukat is mutatják, mélyükben egy-gyökerűek.”

Az 1927-ben átadott templom hatalmas színes ablakait Árkay Aladár, a plébániai építészének menye, az elismert üvegműves Sztehló Lili tervezte. A művésznő huszonhat képben foglalta össze Krisztus életének legfontosabb eseményeit. Az egyenként hét méter magas üvegablakok kellemes hangulatot teremtenek Isten házában. Az ismert és elismert művész nevéhez köthető még Győrben, a bazilika gótikus kápolnájában látható, Szent Margit, Szent Erzsébet, és Szent László alakját ábrázoló ablaküveg, melyet a bazilika utolsó, nagy felújítása során, az ötvenes évek végén Sztehló Lili tervezett.

 

Fülöp Péter egyéni látásmódjából eredően, a saját bensőséges átélése szerint és újraértelmezve mutatja meg nekünk a sokféle történeti időkön átnyúlva Sztehló Lili, lélegző, hitben fogant üvegképeit a most napvilágot könyvében.

 

Képek a Jézus Szíve templom ólomüveg ablakaiból címmel nyílik kiállítás a Győr-gyárvárosi templomban, december 1-én, pénteken 17 órakor. Az azonos című könyvet Győri Imre kanonok, Jakab Gábor tanár és Fülöp Péter fotográfus mutatják be. Orgonán közreműködik Kurucz Borbála. A helyszínen a kiadvány megvásárolható.

A kiállítás december 23-ig látogatható.

 

F.G.

Fotó: Fülöp Péter

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×