Kormányülés: napirenden a 250 milliárdos áfa-visszafizetés témája

Ismét több gazdasági kérdés kerül a kormány elé a mai ülésén: téma lesz a vállalkozásoknak még idén visszafizetendő 250 milliárd forintnyi áfa ügye, a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlésztésének lehetősége, és újból tárgyal a kabinet a jövő évi költségvetésről.

Orbán Viktor miniszterelnök a hét eleji kétnapos lovasberényi kormányülés után azt mondta, vasárnap tárgyal a kormány arról a problémáról, hogy az Európai Unió bíróságának döntése miatt az államnak idén még mintegy 250 milliárd forint áfát kell visszafizetnie a vállalkozásoknak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ez más megközelítésben jó hír, mert bár van költségvetési vonzata, "ez a pénz az emberekhez, a vállalkozásokhoz kerül".

 

Az Európai Unió bírósága július végén hirdette ki ítéletét, amely szerint nincs összhangban az európai uniós joggal a magyar áfaszabályozásnak az a része, amely kizárja a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést.

 

Kiemelt napirendi pontja lesz a kormányülésnek a devizahitelesek megsegítése ügyében Hajdúszoboszlón tett Fidesz-KDNP-s javaslat is, amely indítványozza a kabinetnek, hogy tegye lehetővé a devizahiteleseknek az adósságuk rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztését. Lázár János Fidesz-frakcióvezető közölte: javaslatuk szerint a svájci frankot 180, az eurót 250 forintos árfolyamon végtörleszthetnék a hitelesek, a tranzakció teljes költségét pedig a bankoknak kellene viselniük.

 

A kormány vasárnap dönt a kérdésben, s ha elfogadja, a végtörlesztési lehetőséget három hónapig az eddig felmondott szerződésekre is megnyitják - tette hozzá pénteken Lázár János.

 

Az MTI úgy tudja, ismét téma lesz a kabinet tanácskozásán a jövő évi költségvetési törvény tervezete, valamint a második félévi jogalkotási program.

 

Az MTI korábbi információi szerint vasárnapi ülésén újra tárgyalhat a kormány az új köznevelési törvény koncepciójáról. A nemzeti köznevelésről szóló törvény koncepciója MTI birtokába került anyagának címlapján az szerepel, hogy "a kormány 2011. augusztus 31-én jóváhagyta", de az MTI úgy tudja, hogy a miniszterelnök az oktatási államtitkártól kért még bizonyos, kisebb változtatásokat. Várhatóan ezek átvezetését tekintik át vasárnap. Napirenden szerepelhet a felsőoktatási törvény tervezete is.

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×