Középvállalkozás a hippokratészi eskü szellemében

Középvállalkozás a hippokratészi eskü szellemében

Három éve költöztette át komplex fogászatát új, impozáns helyére dr. Solymosi Péter főorvos, implantológus, a Solydent Kft. tulajdonosa, vezetője. A fogászat régi helyén új bővítésbe kezdett, mely a cég szállodai profilját erősíti. 19 szobával bővül a 20 éves Hotel Kálvária. A Győr-Moson-Sopron megye szakfelügyelő főorvosként is dolgozó főorvos, valamint nőgyógyász felesége lépésről lépésre jutott el idáig.

 

A Kálvária, a Fészek, valamint a Hold utca a város fogászati negyede lett, fogorvosi központ, fogtechnikai labor, hotel és étterem – többek között – a fogászati betegeknek. A volt Solydent épületén dolgoznak az építők. Mik a tervek?

2012-ben sikerült pályázatot nyernünk, melynek segítségével három éve a régi épülettel szemben megépült a Solydent új fogászati és implantációs centruma. Oda költöztek a rendelőink. Az üresen maradt épületben, a Kálvária úton a szállodai kapacitásunkat bővítjük.

Visszatérve a fogászatra, a jelek szerint van piaca a magyar fogorvosok tudásának, szakértelmének.

Megbízható, igényes, minőségi munkára van igény. Egy elégedett beteg tíz újat hozhat, de egy elégedetlen százat vihet el. Az új fogászati központot a legkorszerűbb diagnosztikai és terápiás eszközökkel szereltük fel. Két műszakban dolgozunk, szombaton délelőtt is nyitva tartunk. Betegeink hetven százaléka magyar, a többiek főleg osztrákok, svájciak vagy németek.

Hány embernek adnak munkát?

A fogászaton és szállodában összesen 80 munkatárs dolgozik.

Ön is gyógyít, de közben működteti is a céget, a fogászatot. Mi érdekli jobban: az üzlet vagy a szakma?

Ez ugyan üzleti vállalkozás, de a hippokratészi eskü megelőz minden anyagi szempontot. Ennek tudatában a vállalkozás és a szakmaiság sok munkával ugyan, de jól összehangolható.

Hogyan jutott el idáig?

Lépésről lépésre, saját erőnkből, tehetségünkből jutottunk el idáig. Én Székesfehérvárról, feleségem Nógrád megyéből, Romhányból származik.

Miért választottak egy harmadik megyét maguknak?

Közbeiktattuk még Komárom-Esztergom megyét is. Harmadéves hallgató voltam a budapesti egyetemen, amikor foghúzó gyakorlaton kellett részt vennem. Jelentkeztem egy rendelőbe, ahol azt mondta a főorvos: menj le a Balatonra, éld az életedet, nyaralj, én meg majd aláírom, hogy teljesítetted a gyakorlatot.

Ilyen főnököt kíván magának az ember.

Rendes volt velem, de én valóban meg akartam tanulni a szakmát, így aztán nem éltem a kecsegtető ajánlattal. Ismerősök javaslatára Kisbéren kötöttem ki, ott aztán volt módom gyakorolni a foghúzást. A csoporttársaim talán tíz fogat húztak ki a gyakorlaton, én meg 609-et.

A diplomája megszerzése után visszatért Kisbérre?

Nem, mert akkor már volt egy kisgyermekünk, a Kisbérhez közeli Ácson pedig szolgálati lakást is ajánlottak. Pár hónap múlva üres lett a bábolnai fogorvosi státusz, így aztán oda is átjártam rendelni. 1980-ban át is költöztünk Bábolnára.

Akkoriban Bábolna éppen a fénykorát élte, gondolom tárt karokkal fogadták.

A legendás Burgert Róbert vezette az állami gazdaságot, aki támogatta az elképzeléseinket. Megnyílt előttünk a szakmai továbblépés lehetősége. Az akkor közismerten jó kapcsolatokkal rendelkező Burgert azt tervezte, az amerikai farmközpontok mintájára komplex járóbeteg intézetet hoz létre a településen. Azt mondta: ne a beteg utazzon az orvosához, hanem legyen helyben lehetősége a kezelésekre. Így lettem én 32 évesen az irányításommal épülő új bábolnai rendelőintézet igazgató főorvosa, mely szakmailag Győrhöz tartozott. Innen jártak ki 14 szakma szakorvosai Bábolnára. Nőgyógyász feleségem is részidőben ebben a rendelőintézetben dolgozott.

Hogyan kerültek Győrbe?

A feleségem Komáromból a győri kórházba került, ő volt az előörs. Hét év után lakhelyet is változtattunk és beköltöztünk egy nádorvárosi társasházba. Az egyszemélyes Solydent Kft. 1991-ben indult egy családi házban, a Kálvária utcában.

Hogyan bővült ki az egyszemélyes vállalkozás középvállakozássá?

1995-ben megépült a Solydent második épülete, ahol már hat székben kezeltük a betegeket, majd négy kis apartmant is kialakítottunk a tetőtérben. 1997-ben az első épület tetőszerkezetének felújításakor fogtechnikai laborral bővültünk. 2014-ben részben pályázati forrásból, megépült a korszerű, a jelen szakmai kihívásainak megfelelő fogászati klinika. Főállásban kilenc fogorvos dolgozik nálunk, két fogszabályozó és két aneszteziológus doktor pedig részmunkaidőben fogadja a betegeket. Tizenegy technikus, valamint két tanuló a legkorszerűbb technológiával, CAD/CAM rendszerrel készíti a fémmentes pótlásokat.1998-ban nyitotta meg kapuit a háromcsillagos Kálvária Panzió, mely 2002-ben egy négycsillagos szárnnyal és a Carmen Étteremmel bővült.

A betegeket korszerű technológia várja (Fotó: Marcali Gábor)

A névadás nyilván a kultúrának, a balettnak szólt.

Igen, nagy rajongói és pártolói is vagyunk a Győri Balett társulatának, díjat is alapítottunk a művészeknek, melyet minden év utolsó előadásán a Győri Nemzeti Színházban a nagyközönség előtt adunk át.

Lesz-e folytatója a családból ennek a nagyívű vállalkozásnak?

Egyik lányom jogász, a másik fogorvos. Összesen hat, szép unokával is büszkélkedhetünk. Reméljük, népes családunk tagjai tovább viszik a vállalkozást.

Fotó: Marcali Gábor

Hajba Ferenc

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×