Közlekedési kultúra napja Győrben

Közlekedési kultúra napja Győrben

A Széchenyi István Egyetemen rendezték meg - a Győr-Moson-Sopron Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság részvételével - a Közlekedési Kultúra Napját.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Baleset-megelőzési Bizottság szakemberei 2018. május 11-én Győrben, a Széchenyi István Egyetemen várták a baleset-megelőzés, valamint az ittas járművezetés visszaszorítása érdekében alkalmazott rendőri módszerek iránt érdeklődőket.

A rendőrök előadást tartottak a baleset-megelőzés aktualitásairól, valamint megosztották tapasztalataikat a rendezvény résztvevőivel az ittas járművezetés veszélyeiről. Az egyetem előtti parkolóban, gyakorlatban mutatták be az ittas sofőrök kiszűrése érdekében alkalmazott, „Finn módszer” néven ismert ellenőrzési metódust.

A módszer lényege, hogy több jármű biztonságos leállítására alkalmas útszakaszon, a megfelelő létszámú ellenőrző rendőr bevonásával egyidejűleg, több járművezető elektromos légalkoholteszterrel végzett ellenőrzése történik meg, néhány másodperc alatt. Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy azonnal tovább haladhat, míg pozitív eredmény esetén az érintetteket félreállítják, és velük szemben eljárás veszi kezdetét.


A közúti közlekedési balesetek okainak vizsgálata alapján megállapítható, hogy a balesetek túlnyomó része mindig valamilyen emberi mulasztás miatt történik, ezért a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi jó tanácsokkal segíti a közlekedőket:

- A közlekedési szabályokat ne hagyják figyelmen kívül, és mindig körültekintően vegyenek részt a közlekedésben,

- a biztonsági öv segítséget nyújt a sérülések súlyosságának enyhítésében, továbbá életeket is menthet, ezért a személygépkocsiban utazók mindig használjanak biztonsági övet,

- fontos a megfelelő követési távolság megtartása az előttünk közlekedő jármű mögött, hogy annak hirtelen fékezése esetén is biztonságosan meg tudjunk állni,

- az előzéseknél mindig figyelembe kell venni a szembejövő forgalmat és a manőver megkezdésekor meg kell győződnünk, hogy másik jármű korábban nem kezdett-e előzésbe,

- soha ne előzzünk be nem látható kanyarban, bukkanóban, vagy ahol azt közúti jelzés tiltja,

- csak olyan járművel közlekedjenek, amely a biztonságos közlekedésre alkalmas,

- ha szabálytalankodó járművezetőt látnak, a biztonságra és a baleset elhárítására törekedjenek,

- mindig az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek,

- ha vezetés közben fáradtságot, vagy az érzékszervek tompulását tapasztalják, azonnal álljanak meg és tartsanak pihenőt,

- az autópályákon forgalmi okból feltorlódott kocsisorban közlekedők számítsanak a sebességcsökkenésre és a megállásra! A vészvillogó bekapcsolása információval szolgál a mögöttes forgalomnak, hogy sebességcsökkenésre vagy megállásra kell számítani.


Forrás: police.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×