Közösségben a szépkorúakkal

Közösségben a szépkorúakkal

Az INTERREG V-A Ausztria és Magyarország együttműködésével megvalósuló program keretében „Idősbarát közösség a mindennapokban” címmel tartottak szakmai konferenciát május 30-án a győri Széchenyi István Egyetemen.

Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr (EESZI), a szombathelyi Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat és a Zalaegerszegi Gondozási Központ partnerként részt vesz az Idősbarát Régió - Age-friendly Region című osztrák-magyar határon átnyúló projektben, amelynek egyik kiemelt rendezvénye volt a szakmai tanácskozás.

Az időskor és azzal összefüggésben a növekvő ápolási, gondozási szükségletek egyre nagyobb kihívást jelentenek mindkét társadalom számára. Ezt felismerve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2010-ben elindította az Age-friendly World (Idősbarát Világ) kezdeményezést, amely szerint minden városnak és régiónak olyan nagyszerű élettérré kell válnia, ahol érdemes megöregedni.

Az idősödés egész Európát érintő probléma, a világban minden tizedik, Magyarországon minden ötödik ember időskorú. Ez a határon átnyúló együttműködés lehetővé teszi, hogy a két ország szakembereinek tudását és tapasztalatait felhasználva közös modellt dolgozzanak ki a megvalósításban részt vevő szervezetek, amelynek segítségével a Ausztria és Magyarország szomszédos régióiban lakó idősek magas színvonalú életkörülmények között, a lehető legtovább önállóan, a megszokott környezetükben maradhassanak. Ennek megvalósításához pedig összehangolt kommunikációs stratégia alkalmazásával növeljék az általános társadalmi tudatosságot az időskorra vonatkozóan.

Az idősellátásban részt vevő szakemberek számára tartott konferencián Belső Nóra pszichiáter előadásában arról beszélt, hogyan lehetséges a mindennapi „jól lét” és önmegvalósítás a szociális területen dolgozók számára, kiemelve azokat, akik idős emberekkel és hozzátartozóikkal foglalkoznak. Dr. Rajna Péter geriáter, nyugalmazott egyetemi tanár, az MTA doktora arra a kérdésre próbált válaszokat adni, milyen egy valódi idősbarát közösség és társadalom, hogyan lehet boldogan élni szépkorúként.

Az EESZI igazgatója, Kányai Róbert összefoglalójában kiemelte, a szakmai nap legfontosabb célja, hogy az Idősbarát Régió projekt célkitűzéseivel, felépítésével és elért eredményeivel megismertesse a résztvevőket. Az előadások középpontjába az idősbarát közösség és az idősbarát társadalom fontosságát helyezték, ami csak széles összefogással valósulhat meg.

A projektben részt vevő Zalaegerszegi Gondozási Központ munkatársa, Devecser Bernadett annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az együttműködés során megszerzett ismereteket és szakmai tapasztalatokat minden intézményben próbálják beépíteni a mindennapi munkájukba.

A projekt másik partnere a szombathelyi Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat, projektmenedzsere, Hende Tamásné az innovatív megoldások keresését tartja követendő példának. Vas megyében az országban a legmagasabb, 25 százalékos az idősödési ráta és egyre nagyobb az igény a személyes szolgáltatást nyújtó ellátásokra. Úgy véli, az önkéntesek képzésével és a modern technika felhasználásával sokat tehetünk az idősek elmagányosodása ellen és az őket gondozó családtagok tehermentesítéséért.

 

Fotó: O. Jakócs Péter

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×