Köztünk élnek – „A táncban még sosem csalódtam”

Köztünk élnek – „A táncban még sosem csalódtam”

Németh Ádámmal tíz évvel ezelőtt is szívesen leültem volna beszélgetni. Kíváncsi lettem volna, hogy a mára igazi tanárrá és vezetővé érett táncos akkor hogyan tekintett magára, szakmájára és a világra. Bizton állíthatom, hogy ma már nemcsak a precíz mozdulatok és a test nevelése, hanem a lelki útravaló is ugyanolyan fontos az AForce1 Tánc Sport Egyesület alapítójának.

Németh Ádám, bár Pápán született, igazi győrinek vallja magát, hiszen már óvodába is a megyeszékhelyen járt, így szinte minden emléke ide köti. Céltudatossága már kamaszként megmutatkozott, tizenkét esztendős volt, amikor elhatározta, hogy életét a táncnak szenteli. „A kilencvenes évek közepén néptánccal kezdtem, és bár mindig is vonzott a street dance, a hip-hop, akkor még sokkal nehezebb volt megtalálni a megfelelő edzőt. Ezért videokazettára vettem a klipeket, és onnan másoltam a mozdulatokat” – mesél mosolyogva a kezdetekről az AForce1 TSE vezetője.

A lelkesedése az évek múlásával sem halványult, hiszen tizennégy évesen minden zsebpénzét vonatjegyre költötte, hogy a fővárosban más táncosokkal gyakorolhasson. Tizenhat éves korára pedig megérett benne a gondolat, hogy szeretne ismert hazai táncossá válni. „Nem adtam fel az álmaimat, és húszévesen éreztem, hogy jó úton járok, hiszen már akkor többen beálltak mögém, hogy tanuljanak tőlem. Visszagondolva, ők sokkal előbb tekintettek rám vezetőként, mint én saját magamra. Akkor még csak a tánc érdekelt, és nem sejtettem, hogy alig huszonkét évesen saját táncegyesületet alapítok” – hangsúlyozza Németh Ádám.

 

 

Az egyesület megalapítását megelőzte az is, hogy megnyerte egy országos zenei televízió-csatorna tehetségkutató műsorának második szériáját. Az elismerés és a rendszeres fellépések oda vezettek, hogy egyre többen szerettek volna csatlakozni hozzá. „Ki kellett találnom, hogy miként lehet ezt hivatalos formában megvalósítani. Nem volt mentorom, aki segített volna, ezért mindennek én jártam utána. Idővel beletanultam, mert rákényszerültem.”

Az AForce1 Tánc Sport Egyesület 2006 óta működik, mára pedig több mint ötszáz dobogós hazai és nemzetközi versenyeredményt, valamint hatvan különdíjat tudhat magáénak. „Amire a legbüszkébb vagyok, az egy világbajnoki cím, amit a tanítványaim nyertek 2009-ben. Az akkori Gyermekek Háza felkérésére Péren kezdtem el tanítani még 2004-ben, az egyesület megalakulása előtt két évvel. A gyerekek pedig nőttek és fejlődtek, aminek eredményeként öt évvel később, Barcelonában világbajnokságot nyertek Junior Street Dance kategóriában” – meséli Németh Ádám, majd hozzáteszi: „minden tanítványomra nagyon büszke vagyok. Arra pedig különösen, hogy közülük többen tanítanak is nálam. A tudásukat jól mutatja, hogy idén a Horváth Vanessa, Korcsok Renátó és Pénzes Renátó trió nyerte meg a World of Dance párizsi kvalifikációját, amire eddig még nem volt példa a hazai tánctörténelemben.”

Az AForce1 2016-ban, az Egyetemi Csarnokban ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját, ami nemcsak a táncosok és nézők, hanem az alapító számára is különleges élmény volt. „Összesen ezerötszáz résztvevővel és négyszáz táncossal ünnepeltük a jubileumot, ami hűen tükrözte, hogy hova is jutottunk a kezdetek óta” – emeli ki az egyesület vezetője.

 

 

Németh Ádám nemcsak táncol és oktat, hanem szervez is. Az utóbbi időszakban pedig egyre magasabb szinten műveli a rendezvényszervezést, aminek ékes példája a Fusion Dance Contest elnevezésű táncverseny, amely jövő áprilisban már harmadszor hozza lázba a hazai és külföldi táncosokat, és amely már első alkalommal is az ország legnagyobb és legszínvonalasabb táncversenye volt. Ráadásul a Fusion fantázianév egy trilógiát takar, amelynek második része a Fusion Sport Motivation, amit első alkalommal idén szeptemberben tartottak. A harmadik részén még dolgozik az AForce1 vezetője, mert elmondása alapján alapos előkészítést igényel a beindítása.

Saját bevallása szerint az elmúlt három évben számos pozitív hatás érte, amit a szemléletváltásnak tulajdonít. „Az önfejlesztés felé fordultam, elvégeztem egy agykontrolltanfolyamot is, és megváltozott a világnézetem. A tanítási módszereim is módosultak, hiszen a mentális felkészülésre legalább akkora hangsúlyt fektetek, mint magára az edzésre. Ma már túllátok a táncterem falain, és egyre erősebb vagyok fejben.”

 

Szerző: Kaszás Kornél

Fotó: AForce1

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×