Köztünk élnek: „Szárnyalhatok, ahogy fenn a sok madár”

Köztünk élnek: „Szárnyalhatok, ahogy fenn a sok madár”

Akár egy ablak, ami lassan nyílik ki, és egyre több fényt enged be – Várszegi Ákos így viselkedik a magánéletben, ha új emberekkel találkozik. Míg frontemberként a színpadon nyitott könyv, amelynek minden sorát olvashatja a közönség.

Persze bármit is csinál, gondolatainak egy része mindig Győr körül forog, és szíve egyszerre dobban szülővárosa lüktetésével.

„Az Ifjúság körútra születtem és azóta is Adyvárosban, a Kodály Zoltán utcában élek” – mondja Várszegi Ákos, akivel kutyasétáltatás után ülünk le beszélgetni. Sushi a mopsz, hét éve elválaszthatatlan társa a dalszövegíró-énekesnek, akiből annak idején majdnem balett-táncos lett.

A Gombos Ferenc Általános Iskola első balettosztályába nyert felvételt, és Markó Ivánnál tanulta a balett alapjait. Miután nagyon szeretett táncolni, bátyja, Sándor rábeszélte, hogy felvételizzen az Állami Balett Intézetbe. Be is került az intézménybe, de a lelkesedése hamar alábbhagyott, így egy időre maga mögött hagyta a fővárost, és visszatért Győrbe.

Beiratkozott a Móra Ferenc Általános Iskolába, a tanulás mellett pedig az ETO-ban rúgta a bőrt. „Csatár poszton játszottam, úgy tűnik, hogy már akkor is a frontvonalban éreztem jól magam” – meséli Várszegi Ákos, miközben Sushi körülöttünk szaladgál.

A foci akkor is elkísérte, amikor tizennégy évesen bekerült a Bercsényi Miklós Szakközépiskolába. És még valami megjelent az életében, ami gyerekkorától egyre erősödött benne, ez pedig a zene szeretete volt. „A sors mindig azokkal az emberekkel hozott össze, akikkel a zene volt a közös nevező.”

Középiskolásként találkozott azzal a jól ismert dalszerző-énekessel is, aki már tizenévesen rendszeresen szórakoztatta a közönséget. „Az akkori párom barátnője ajánlott egy éttermet, ahol hétvégenként egy korombeli srác csinálta a bulit. Annyit tudott róla, hogy őt is Ákosnak hívják. Én pedig felkerestem, és így ismerkedtem meg Dobrády Ákossal” – meséli Várszegi Ákos, majd hozzáteszi: „bár az elején volt némi ellenszenv közöttünk, ez csak addig tartott, amíg rá nem kérdezett, hogy milyen zenét hallgatok. Mire én rávágtam, hogy a Step együttest. Ekkor kezdődött lassan három évtizedes barátságunk.”

Várszegi Ákos elmondása alapján a Help nevű formációt is Dobrády Ákosnak köszönhetik, hiszen rajta keresztül találkozott Pap Krisztiánnal. Addigra útjára indult a TNT, amelyből Várszegi Ákos is kivette a részét, hiszen a második albumtól kezdve Dobrády Ákossal közösen írták a dalok szövegeit.

„Dalszövegíróként egyedül szeretem kitalálni a sorokat. Azt, hogy közösen dolgozzunk szövegeken, csak Dobrády Ákossal tudom elképzelni. Egyébként továbbra is együtt alkotunk, hiszen az általa életre hívott Kicsi Gesztenye Klub dalszövegeinek nagy részét én írtam” – teszi hozzá Várszegi Ákos, akit 1998-ban a Help együttesben ismerhetett meg az ország. A trió mintegy hat éven át működött, Várszegi Ákos pedig közben is kapott felkéréseket, hogy dalszövegeket írjon. „Szabó Zének sokat köszönhetek, és Galler András „Indián” kliprendezőnek is, hiszen ő ajánlott a Hooligans zenekarnak, akik az új lemez dalszövegeit hivatásos szövegírókkal képzelték el. Másnap találkoztam az együttes tagjaival, és két demófelvételt kaptam tőlük. Az egyik volt az a szám, aminek általam lett Játszom a címe, hiszen a szövege az én tollamból született. Rendkívül hálás vagyok a sorsnak, hogy részese lehettem a dal, és valamelyest a zenekar sikerének is” – mondja Várszegi Ákos, aki a szerzeményért Jakab Líra-díjat kapott.

A Help idén visszatért a színpadra, hogy olyan slágereket idézzen fel, mint az Igazi szerelem vagy a Létezel. „Örülök, hogy újra egymásra találtunk Krisztiánnal, Szarva Andrásnak köszönhetően. Bár így is élvezem az életem, hiszen egy éve a Krúdy Gyula-iskolában dolgozom, mint oktatástechnikus. A kollégák nagyon kedvesek és segítőkészek, az pedig feltölt lelkileg, hogy fiatalok között lehetek. Hálás vagyok Nyul Balázs zenésztársamnak, hiszen ő ajánlotta figyelmembe ezt a lehetőséget” – meséli Várszegi Ákos.

„Győr az életem” – ezt már arra a kérdésre feleli, hogy mit jelent számára a megyeszékhely. „Sok helyen jártam a világban, éltem a fővárosban, de Győr mindig visszahúzott.” Várszegi Ákos tehát szeretett városában él, és az élete is egyre jobban alakul, hiszen az iskolai teendők mellett, a zene ismét kiemelt szerepet kap. „Ha az előadói oldalamat is újra ki tudom teljesíteni, akkor még szárnyalhatok is, ahogy fenn a sok madár” – idéz a Játszom című dalból.

 

 

Szerző: Kaszás Kornél

Fotó: Marcali Gábor

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×