Krisztus átölel - új szobor a Káptalandombon

Krisztus átölel - új szobor a Káptalandombon

Hazánkban egyedülálló, Krisztust ábrázoló szobrot avattak a nagyhét szerdáján, a győri Káptalandombon. Városunk legújabb köztéri alkotását, a Lebó Ferenc művész Mindnyájunk Krisztusa elnevezésű szobrát dr. Veres András győri megyés püspök áldotta meg.

Az ünnepélyes szoboravatón dr. Fekete Dávid alpolgármester beszédében hangsúlyozta az összefogás jelentőségét, amely által a város szakrális értékei gyarapodhatnak. Ennek az összefogásnak köszönhető többek mellett a Szent László- és az Apor Vilmos-szobor létrejötte, valamint a bencés templom harangjainak megújítása is. „A Mindenki Krisztusa a Győri Egyházmegye, az önkormányzat és a QP Zrt. közös összefogásával készülhetett el, melynek eredményeképpen a Káptalandombra látogató hívek és az ide érkező turisták egy újabb csodálatos szoborral találkozhatnak. Egy olyan alkotással, amely értéket közvetít, hitet, erőt és reményt adhat mindenki számára” – emelte ki az alpolgármester.

Bogisich Ferenc, a QP Zrt. vezérigazgatója szintén az összefogás jelentőségét hangsúlyozta, felelevenítve a Széchenyi téri bencés templom harangjainak újjászületését, majd egy újabb összefogásra hívta fel a figyelmet. Mint mondta, akkor egy álom vált valóra, az álmok pedig folytatódhatnak egy győri keresztút létrehozásával. A 14 stációból álló út első állomása a Mindenki Krisztusa szobor, majd a Belvárosban, a Rába- és Duna-partot is érintve, folytatódnak a stációk. A keresztút tervezése folyamatban van. Bogisich Ferenc szerint a keresztút attól lesz győri, hogy a győri polgárok, a helyi vállalkozások összefogásával valósul meg, valamint a városhoz kötődő művészeket kérnek fel a stációk elkészítésére. A vállalkozó reményei szerint jövő húsvétkor már az elkészült győri keresztutat járhatjuk végig, emlékezve Jézus passiójára.

Lebó Ferenc szobrászművész azzal kezdte köszöntőjét, hogy első látásra egy szokatlan, megdöbbentő Jézus-ábrázolást láthatunk. „Mindez azért van – mondta –, hogy közelebb vigyen bennünket a lényeghez, a krisztusi tanításhoz. A keresztről lehajló krisztus mindannyiunkhoz lehajol, mindannyiunkat átölel. Krisztus ugyan a kereszten függ, de szelíd tekintete és ölelésre hívó karja már a feltámadás örömét jelzi.”

A Káptalandomb toronykilátójának kerítése előtt álló, patinázott bronzból készült, öt méter magas alkotás mellett, a díszburkolatban kőlapokból idézetmezőket alakítottak ki. Ezek a következő szövegeket tartalmazzák: „Nem a szögek, a szeretet tartotta Jézust a kereszten!” „Ha felemelnek a földről, mindenkit magamhoz vonzok.” „Föltekintek arra, akit keresztül szúrtak.” „A kereszt erősíti a gyengét és szelídíti az erőset!” Ez utóbbi Boldog Apor Vilmos püspöki jelmondata, mintegy átmenetet, átvezetést képez a szent életű püspök szobra felé.

Dr. Veres András győri megyés püspök tudomása szerint Magyarországon nincs még egy olyan kereszt, amelyről Krisztus lehajol. A szoborral azt szerették volna kifejezni, hogy Krisztus képes mindenkit magához vonzani, és a püspök bízik abban, hogy sokan odaállnak majd a kereszt alá, hogy őket is átölelje Krisztus. Az alkotás arra hivatott, hogy hirdesse: Krisztus mindannyiunk Megváltója. „Áll a kereszt, míg forog a világ, szeret az Isten” – zárta szavait dr. Veres András.

 

Földvári Gabriella

fotó: O. Jakócs Péter

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×