Különleges kerekesszékre gyűjtenek Árminnak

Különleges kerekesszékre gyűjtenek Árminnak

A nyolcéves Ármin koraszülöttként jött világra, és az oxigénhiányos állapot miatt halmozottan sérültté vált. Édesapja lemondott róla. Anyukája egyedül, szülei támogatásával neveli. Számára Ármin volt az utolsó esély, hogy gyermeke lehessen. Most civil összefogás segíti, hogy hozzájuthassanak egy speciális tolókocsihoz.

Az adventi vásárban, a győri sétálóutcán, a megyei könyvtár előtti faházban civil szervezetek jótékony céllal kínálnak forralt bort. Köztük immáron hagyományosan az Első Győri Lions Club összetartó közössége. A lionok a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézményből kapták a jelzést, hogy egyik halmozottan sérült kisdiákjuknak speciális kerekesszék-tolókocsi kombira lenne szüksége. A klub és a Győri Lions Alapítvány a család segítségére sietett. A borkínálás bevételét a hozzávetőlegesen 400 ezer forintba kerülő kocsi megvásárlására fordítják.

„A szülés után két hónappal megkaptam a kórháztól a zárójelentést. Ármin az oxigénhiányos állapot miatt halmozottan sérült, súlyosan mozgáskorlátozott, értelmi és látássérült lett. Az orvosok elmondták, milyen nehéz útra kell rálépnünk, és azóta ezen járunk” – mondja Viktória, Ármin édesanyja.

Amikor arról kérdezzük, vannak-e örömteli percek az életében, azt feleli, csak azok vannak. Viktória minden megtesz annak érdekében, hogy Árminnak ne legyenek fájdalmai. Rendszeresen viszi uszodába, a kisfiú nagyon szereti a vizet, ügyesen mozog abban a közegben. Ugyanakkor egy speciális, kerekesszék-gyermekkocsi kombi nélkülözhetetlen a számára, hiszen ebben tölti a napjait. A jelenlegi már négyéves, Ármin kinőtte a kocsit, ami bármikor meg is adhatja magát.

„Ármin szereti, ha ő lehet a központban, ki is harcolja magának, és boldog kisgyerek. Nem beteges, nem kell gyógyszert szednie. Mond egy-két szót, mama, papa, amma – az utóbbi én vagyok. A dédit nagyon tudja kiabálni. Ezeknek a gyerekeknek saját kis jelzéseik vannak. Ha kérdezem tőle, hogy mit szeretne, külön mozdulata van a nemre és az igenre” – mondta anyukája, aki szüleivel él Abdán. Ők jelentik a mentsvárat számukra, segítenek, amiben csak tudnak.

Viktória a GYES mellett dolgozik. Huszonhárom éve kezdett a Merklin Hungariában. Amikor nehéz helyzetben került, Kovács Gábor igazgató kérés nélkül mellé állt, ő intézte el, hogy Ármin iskolába járhasson. A faluban is kapnak segítséget Viktóriáék, például jótékonysági bált rendeztek Ármin javára. A Bárcziban napi szinten foglalkozik vele gyógytornász, logopédus, és fejlesztik a látását. Heti egyszer hidroterápiához jut a Gézengúz alapítvány jóvoltából. Anyukája pedig reflexológust, talpmasszőrt tud biztosítani neki Bedi Margó személyében, az úgynevezett Bowen-technikás kezelést pedig Molnár Csilla jóvoltából.

„Mindig akkor találnak meg a jóakaróim, amikor nagy dolgokat kell elérnünk” – mondja az édesanya, és itt már nem bírja ki könnyek nélkül – „Amire jut, jut, amire meg nem, hát nem. Dolgozom, és abból a pénzből élünk. A speciális, Ármin méretére készülő babakocsi a családi kasszába már nem férne bele, pedig létszükséglet a számára.”

Döncző Zoltán, a Győri Lions Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, a jótékonysági borkínálás bevételével hozzásegítik Viktóriáékat a kocsi megvásárlásához. December 22-én és 23-án árulják legközelebb a forralt bort a klub tagjai a megyei könyvtár előtti faházban.

Az alapítvány a nemrég lezárult pályázati szakaszt követően 7,5 millió forint adománnyal segíti a rászorulókat. Ármin kocsiját külön fejezetként, céltámogatási összeggel fogadta be a kuratórium. Méret alapján, egyedileg, a speciális igényeket figyelembe véve készül el a kerekesszék jóakaratú összefogással. Hogy az örömteli percekből még több juthasson Árminnak és anyukájának.

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×