Hosszúszárnyú bálnát videóztak Nápoly előtt

Hosszúszárnyú bálnát videóztak Nápoly előtt

Egy rendkívül ritka találkozót sikerült videón megörökítenie a mediterrán cetek kutatásával foglalkozó olaszországi Tethys Research Institute tengerkutatási intézet sokat tapasztalt munkatársainak – olvasható az origo.hu-n.

 

A tengerbiológusok megdöbbentek, amikor március 11-én délelőtt a Nápolyi-öbölben, a híres dél-olasz nagyváros közelében a kutatóhajójuk mellett egy hatalmas cetfaj vetette ki magát a vízből.

A szokványosnak indult kutatási nap valódi szenzációval végződött, hiszen az óriásról kiderült, hogy egy, a Földközi-tengerben ismeretlen sziláscetet, egy hosszúszárnyú bálnát sikerült megfigyelnie a szerencsés kutatóknak.

 

 

 

A rögzített videón jól látszik a faj névadó és más sziláscetekhez képest rendkívül hosszú mellúszója, amint az oldalára fordulva a vizet paskolja. A hosszúszárnyú bálna (Megaptera novaeangliae) a barázdásbálnák családján belül különálló Megaptera nemzetség egyetlen faja.

Mit kereshet egy óceáni cetfaj a Földközi-tengerben? A hosszúszárnyú bálna tipikus óceáni cetfaj, amely csak ritkán és nagyon kevés helyen fordul elő az óceáni medencéktől keskeny szorosokkal elszeparált, úgynevezett földközi típusú melléktengerekben.

 

 

Arktikus, szubarktikus cetfaj, amely a téli időszakban átmeneti jelleggel vándorol a trópusi, szubtrópusi vizekbe. A Nápolyi-öbölben megfigyelt példány szinte bizonyos, hogy az atlanti populáció egyik elkalandozott egyede lehet, már az Adrián is látták a földkerekség második legnagyobb állatát.

Az észak-atlanti térségben élő hosszúszárnyú bálnák tavasszal Grönland és Izland vizeiről vándorolnak át a Barents-tengerre, ahol nagy előszeretettel időznek a Medve-sziget és a Spitzbergák, valamint az Északi-fok térségében.

 

Forrás: Origo

Képek: Wikimedia Commons

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×