Külszolgálatra készülnek a győri katonák

Külszolgálatra készülnek a győri katonák

Az MH EUFOR 10. váltás mintegy 150 fővel januárban kezdi meg 6 hónapos szolgálatát Bosznia-Hercegovinában. A kontingens a győri 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állományára épül. A felkészülés végén, a zárógyakorlat részeként az alakulat tömegoszlatási feladatokat végzett.

Az EUFOR Kontingens 10. váltása szeptember óta készül Győrben a misszió ellátására. A felkészülés vége felé közeledve egy 3 napos zárógyakorlat során adnak számot a katonák a Kontingens működőképességéről- mondta Könczöl Ferenc alezredes, a 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred parancsnokhelyettese.

A több hónapos kiképzés célja az volt, hogy felkészítse az állományt a hadszíntérre vonatkozó műveleti követelményekre: a katonáknak képesnek kell lenniük az egyes műveletek tervezésére, a logisztikai támogatásra és végrehajtásra is.

A válságkezeléssel és béketámogatással öszzhangban a kontingens fő feladatkörébe tartoznak olyan, eddig számukra ismeretlen képességek, mint a tömegkezelés, területek és útvonalak biztosítása, ellenőrzése, de faladatul kaphatják a szállítmányok, konvojok vagy akár különösen fontos személyek kísérését is.

A likócsi bázison egy lázadást szimuláltak, az alakulatnak fel kellett oszlatnia egy erőszakosan tiltakozó tömeget.

Az alakulat egyébként első ízben képviseli magát kötelékkel misszióban (Bosznia-Hercegovina, Szarajevó).

 

Az MH EUFOR 10. váltás mintegy 150 fővel januárban kezdi meg 6 hónapos szolgálatát Bosznia-Hercegovinában.

Csatolt galéria: Tömegoszlatási gyakorlat
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×