Kultúrtörténet babákkal

Kultúrtörténet babákkal

Paray Júlia Gyöngyi 22 évvel ezelőtt a Győri Babaklub indulásakor, Wiedra Berzsenyi Mónikától tanult, legelső munkája Panni, a biedermeier ruhába öltöztetett hölgy is az ő segítségével készült. Néhány hónappal ezelőtt pedig az országban harmadikként a babakészítők közül, munkája elismeréseként kiérdemelte a Népművészet Mestere címet.

Nem volt könnyű megszerezni a címet, az elmúlt években ugyanis harminc alkotását kellett zsűriztetnie Paray Júlia Gyöngyinek. A bírálók pedig nagyon szigorúak, a legapróbb részletekre is odafigyelnek. Nagy elhivatottság és akarat kellett hozzá, hogy végigvigye elhatározását az alkotó.

 

A győri kiállításra egy borsodi és egy baranyai stilizált magyar viseletes babával, valamint egy hetési viseletes babával készült. Ez utóbbi több hónapos munkával született meg, miután „édesanyja” múzeumokban, könyvtárakban kutakodott az eredeti ruhák, hímzések után. Gyöngyi ezúttal is a precizitásra, a hitelességre törekedett, így a babán láthatjuk a hetésiek bonyolult hajtogatási móddal készített, ősiséget és előkelőséget sugárzó, számos európai párhuzammal rendelkező, fehér női fejrevalóját, a pacsát is, amely kultúrtörténeti érdekesség – mondja Gyöngyi. A babáknak már készítésük közben nevet ad, általában a tájegységre jellemzően, így lett az új hetési baba Karolina.

 

 

Gyöngyi elsősorban népviseletes babákat készít, a legkedvesebbek számára a kapuvári babák. Egy-egy ilyen alkotáshoz sok előkészület szükséges, hogy minél hitelesebben tudja megvarrni a ruhákat, elkészíteni a kiegészítőiket. Mint mondja, nehézkes az anyagbeszerzés is, elsősorban turkálókban bukkan rá a természetes anyagokra, amiből a ruhák készülhetnek, hiszen a korhű viseletet kell visszaadni.

 

 

Gyöngyi nem szívesen válik meg alkotásaitól, otthonában őrzi a több mint száz alkotását. Versenyeken is rendszeresen indul, számos díjjal büszkélkedhet, elnyerte már a Magyar Babakészítők Egyesületének életműdíját, tavaly pedig Angliában harmadik helyezett lett, valamint megkapta a különdíjat is. Idén a norvégiai versenyre készül, a hetési babájával és egy díszmagyar viseletes párral utazik.

 

Földvári Gabriella

Fotó: O. Jakócs Péter

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×