Kúsztak, másztak és úsztak is

Kúsztak, másztak és úsztak is

Elit katonák, rendőrök, TEK-esek szállták meg a pápai repteret szerdán.

Mindenki megnyugodhat, a magyar fegyveres erők legjobbjai remek formában vannak, futnak, másznak, ugranak, úsznak, bírják a terhelést. Ez derült ki a Magyar Honvédség Pápai Bázisrepülőterén, ahol a Military Survial Run futamát rendezték meg, elsősorban katonák, rendőrök, terror-elhárítók, büntetés-végrehajtási tisztek, tűzoltók és katasztrófavédők számára.

A pápai bázisreptéren kiépített pálya hossza 12 kilométer volt, és 33 komplex akadályt kellett leküzdeniük a nyolc fős csapatoknak. – Arra számítunk, hogy a versenyzők legfeljebb húsz százaléka tudja maradéktalanul, hiba nélkül venni az akadályokat, hiszen tudatosan tettük magasra a lécet – mondta Gyeginszky Andor hadnagy, kommunikációs tiszt.

 

 

– Ez nagyon komoly megmérettetés, a rendszeres edzés, az állandó fizikai állóképesség mellett legalább másfél hónapos erőteljes rákészülést igényel – állította Lendvai Gábor, hadműveleti főnökhelyettes, a verseny egyik szervezője.

A versenyen 18 és 45 év közöttiek vettek részt, voltak nők is közöttük. A nemzetközi mezőnyben a magyarokon kívül amerikai, belga, s román katonák is indultak.

 

 

Komoly akadálypályát építettek ki a reptéren. Az egyik tó fölé nagy daru lógatott be egy katonai ládát, ennek a tetejére kellett kötélen felkapaszkodni, leugrani róla, majd úszni a következő állomásra. Átkeltek a „büdös” tavon, kúsztak sárban, iszapban a szögesdrót alatt.

A versenyzők között voltak, akik rendszeresen, versenyszerűen sportoltak – például a terror-elhárító Ungvári Zoltán – akinek Miklós testvére ugyanebben a sportágban olimpikon –, de olyanok is, akikről most derült ki, hogy a sportban is tehetségesek.

 

 

Igaz, hogy a versenyen a legjobbak vettek részt, mégis megnyugtató volt látni, hogy az elit katonák, rendőrök, terror-elhárítók, tűzoltók remek formában vannak.

– Nemcsak erőben, de gondolkodásban is, hiszen az akadályok nagy részén csak erőből nem lehetett túljutni – hívta fel a figyelmet a kommunikációs tiszt.

 

 

Szerző, fotók: Hajba Ferenc

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×