Kutyatámadás – ki a hibás?

Kutyatámadás – ki a hibás?

Sajnos egyáltalán nem ritka, hogy a házi kedvenc emberre támad, az utóbbi időben portálunk is többször adott hírt kutyatámadásról. De vajon mi áll az agresszió hátterében, és valóban a kutyát kell-e hibáztatni ilyen esetekben? Ezt a témát járta körül az Orpheus Állatvédő Egyesület.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szerint a felgyorsult társadalmi és gazdasági változások sok szempontból befolyásolják az emberek állattartási kultúráját. Azt tapasztalták, hogy a legtöbb problémássá vált kutyatartó az állattartás megkezdése előtt nem gondolt bele a felelős állattartás minimális követelményeibe. Úgy vélik, alapvető gond, hogy a háziállatok tartását nem az állatok egész élethosszára tervezik, az állat számára nincs biztosítva megfelelő élettér, se anyagi fedezet a költségek finanszírozásához. Az elhanyagolt, sanyargatott állatok pedig sok esetben agresszívebbek lesznek, és kezelhetetlenekké válnak, ami gyakran tragédiához vezet.

 

 

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint a nem megfelelő tartás az állatok elhanyagolásával kezdődik. Az a kutya, amelyiket nem viszik el rendszeresen sétálni vagy nem szoktatják emberekhez, állatokhoz, mindennapi zajokhoz, ingerekhez, az a kutya rendszerint félősebbé és támadóbbá válik. Sok házi kedvencként indult kutya lakásba zárva, udvaron láncra verve éli le életét. Az ingerszegény környezetben tartott kutyák gyakran saját gazdáikat is megsebesítik. A vezető úgy látja, megoldás lehet a körülmények normalizálása, a felelős állattartásra való áttérés.

 

 

A felelős gazdi feladata az is, hogy megakadályozza kutyáját abban, hogy másik állatra vagy emberre támadjon. Az állatvédő egyesület közleményében azt írja, tavasszal, a párzási időszakban növekszik a kutyák agressziója. Az ilyenkor utcára szökött, falkákba verődött kanok ösztönösen harcba szállnak a nőstény egyedekért, de az állatok emberre támadásának aránya is növekedhet. Ezeket a baleseteket a gazdiknak kell megelőzniük.

 

 

Nem hiába beszélünk tehát felelős állattartásról, és hangoztatjuk, hogy csak az vállaljon kutyát, aki valóban tud gondoskodni róla, beleértve az állat igényeinek megfelelő kielégítését, például a szocializációt, az új ingerek biztosítását, a napi sétákat, a nevelést és az orvosi ellátást. Ha négylábúval bővítjük a családunkat, az tudatos döntés kell, hogy legyen, alaposan át kell gondolnunk, hogyan tudjuk beépíteni hosszútávon a mindennapjainkba, hiszen egy kutya körülbelül tizenöt évig hűséges társunk lesz, akiről nekünk kell gondoskodnunk – ez pedig hozzáértést, időt és pénzt is igényel. Egy-egy kutyatámadás „véleménylavinát” indít el az interneten, többnyire a kutyát okolják, de a legtöbb esetben azt kellene észrevenni, hogy ha „problémás a gazdi”, az az állatnál is komoly gondokhoz, például agresszióhoz vezethet. Tehát be kell látnunk, hogy gyakran maguk a gazdik felelőssek kutyájuk viselkedészavaráért, és ők azok, akik tehetnek azért, hogy elkerüljék a bajt!

 

Forrás: Orpheus Állatvédő Egyesület

Kép: Pixabay

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×