Leégett a Notre-Dame-székesegyház

Leégett a Notre-Dame-székesegyház

Tűz ütött ki hétfőn a párizsi Notre-Dame-székesegyházban a tűzoltóság tájékoztatása szerint.

Sikerült megmenteni a párizsi Notre Dame székesegyház kőből készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól.

 

0:05

Köszönjük a figyelmet, élő szöveges tudósításunk véget ért. Kedd hajnalban már friss hírekkel, fejleményekkel és további képekkel várjuk olvasóinkat!

 


Április 15.

23:57 „Együtt építjük újjá a Notre-Dame-ot”

Újjáépítjük a Notre Dame székesegyházat - ígérte hétfőn röviddel éjfél előtt a francia elnök a világhírű párizsi katedrálisnál.

"A legrosszabbat elkerültük, ha csatát még nem is sikerült teljesen megnyerni. A következő órák nehezek lesznek"- tette hozzá Emmanuel Macron. Szólt arról is, hogy az újjáépítéshez nemzetközi adománygyűjtést kezdeményeznek.

 

Fotó: AFP / Getty Images

 

23.20:

A tűzoltók szerint sikerült megmenteni az épület szerkezetét a teljes pusztulástól

Sikerült megmenteni a párizsi Notre Dame székesegyház szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól - közölte hétfőn késő este a francia tűzoltóság egyik vezetője.

A tűzoltóság közölte: egy tűzoltó súlyosan megsérült a mentés során.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere közölte: a tűzoltóság jelenlegi álláspontja szerint van remény a két harangtorony megmentésére.

 

23.13:

Orosz ortodox egyház: a veszteség közelebb hozza egymáshoz az ortodoxokat és a katolikusokat

A párizsi Notre Dame leégése miatt érzett fájdalom közelebb hozza egymáshoz az ortodoxokat és a katolikusokat, egyben olyan jel, amelyet értelmezni kell - jelentette ki Nyikolaj Balasov esperes, az orosz ortodox egyház külkapcsolati osztályának helyettes vezetője hétfő este a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

"Nyugaton ma van az Nagyhét első napja. Nagy veszteség ez, szörnyű jel, amelyet még teljes egészében fel kell fognunk, amely éles fájdalmat okoz, együttérzéssel tölti meg szívünket, közelebb hozva bennünket nyugati keresztény testvéreinkhez" - mondta Balasov.

Az orosz egyházi tisztségviselő azt hangoztatta, hogy az oroszok történelme és lelke is kötődik "a Krisztus-hit ezen ősi erődjéhez", amely kialakította azt az Európát, amely számukra "kifejezhetetlenül drága és amely még a legeredetibb orosz gondolkodók számára is a szent csodák országát jelentette".

"Isten anyja oltalmazza a Nyugat keresztényeit a gyász ezen óráiban" - tette hozzá.

 

Fotó: Chicago Tribune

 

22.55:

Belügyminiszter-helyettes: nem biztosított a műemlék megmentése

Mindezt Laurent Nunez belügyminiszter-helyettes jelentette ki három órával a gigantikus méretű tűz kitörése után a helyszínen. Három órával a tűz kitörése után a belügyminiszter-helyettes kijelentette: "Még nem sikerült a tüzet megfékezni".

"A tűzoltók 18 vízsugárral oltják a lángokat, kívülről, majd belülről is, hogy megpróbálják megmenteni az épületet, ami jelenleg még nem biztosított. Jelen pillanatban a székesegyház hátsó részének megmentésén dolgoznak, ahol a legértékesebb műkincsek vannak, amelyeket megpróbálunk kimenekíteni" - mondta Jean-Claude Gallet tábornok, a párizsi tűzoltóbrigád parancsnoka, aki szintén a helyszínen tartózkodik.

A következő művelet az északi harangtorony megmentésére irányul. Megvan a veszélye, hogy összeomlanak a harangok. Ha a harangok összeomlanak, az a torony ledőlését jelenti" - tette hozzá. Egyes jelentések szerint az északi harangtoronyban már felcsaptak a lángok.

 

22.38:

A Vatikán megrendülten fogadta a pusztító tűzvész hírét.

„A Szentszék megrendülve és szomorúsággal eltöltve fogadta hírét a Notre Dame székesegyházban pusztító szörnyű tűznek, amely a francia kereszténység és a világ egyik jelképében tombol" jelentette ki Alessandro Gisotti, Ferenc pápa szóvivője.
Gisotti kifejezte együttérzését a francia katolikusokkal, valamint Párizs lakóival, illetve - mint mondta imádkoznak a tűzoltókért, illetve mindazokért, akik mindent megtesznek a drámai helyzet megoldásáért.

 

CBS NEWS élő adása

 

22:30:

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget a Notre-Dame-székesegyházban kitört tűzvész miatt hétfő este.

A levélben, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata az MTI-hez eljuttatott, a bíboros azt írta: megrendülten értesült arról, hogy a nagyszerű párizsi Saint-Sulpice-templomot ért tűzeset után most, a nagyhét kezdetén a város főtemploma, a Boldogságos Szűz Máriának szentelt Notre-Dame áll lángokban.

"Szolidáris szeretetünkről biztosítjuk Michel Aupetit párizsi érseket és a francia katolikus közösséget" - fogalmazott.

"Hitet teszünk Krisztus irgalmas szeretete mellett, és megvalljuk reményünket, hogy a Mindenható Isten, aki a halálból feltámasztotta Krisztust, a mi közösségeinket is új életre, hitre és szeretetre támasztja" - olvasható a bíboros levelében.

 

22:26:

A lángokban álló Notre-Dame párizsi székesegyház északi harangtornya összeomlásának megakadályozására összpontosítják erőfeszítéseiket a tűzoltók, miután a felújítás alatt álló katedrális huszártornya és födémszerkezete már odalett a hétfő este felcsapó tűzben.

Szakértők szerint a világhírű gótikus épülethez hasonló templomokban rendkívül nehéz a tűzoltás, nagyrészt a rengeteg régi faszerkezet miatt, és a tűzoltók jobban teszik, ha az adott épület egy részét feladják, és megpróbálják megóvni a többit.

Edouard Philippe francia kormányfő a Twitter közösségi portálon azt írta, szomorúságuk leírhatatlan, de még küzdenek a lángok ellen.

 

22:05:

A francia belügyminisztérium tájékoztatása szerint a tűzoltók nem biztosak abban, hogy meg tudják fékezni a lángok terjedését a tetőszerkezetben, és rámutattak: amennyiben a tűz mindkét harangtornyot eléri, annak beláthatatlan következményei lesznek.

Az egyik harangtoronyban már felcsaptak a lángok.

 

Fotó: Euro News

 

22:00:

Hírügynökségek szerint több száz tűzoltó oltja a lángokat erős vízsugarakat használó tömlőkkel a helyszínen.

A tűz jelenleg a tetőszerkezeten terjed.

André Finot, a Notre-Dame-székesegyház szóvivője szerint a tűz a 19. és a 13. századi födémet rongálta meg. "Minden lángokban áll, semmi fog maradni a födémből" - mondta.

Finot ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kegytárgyak egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében.

 

21:50:

Tűzoltósági szóvivő: a következő 1-1,5 óra sorsdöntő lesz

Az elkövetkező egy-másfél óra sorsdöntő lesz abból a szempontból, hogy sikerül-e megfékezni a Notre-Dame-székesegyházban pusztító tüzet - mondta a tűzoltóság szóvivője a világhírű katedrálisban pusztító lángokról, amelyek hétfő este csaptak fel a gótikus stílusú épületben.

 

Fotó: EuroNews

 

21:39:

A katedrális továbbra is lángol. Több nemzetközi szervezet és ország vezető tisztségviselői biztosították szolidaritásukról a franciákat a párizsi Notre-Dame székesegyházban kitört tűzvész miatt.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Twitter-üzenetében bátorságra buzdította a lángoló, "Európa büszkeségét jelentő katedrális" oltásán dolgozó tűzoltókat.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke rövid nyilatkozatában elmondta, percről percre követi az eseményeket, azt, "hogyan ejti zsákmányul" a párizsi Notre-Dame-ot, amely - mint írta - az egész emberiség öröksége. A katedrális írókat, festőket, filozófusokat inspirált, és látogatókat vonzott a világ minden szegletéből - írta. "Micsoda szomorú látvány! Micsoda borzalom!" - fogalmazott a bizottsági elnök.

Donald Tusk, az Európai tanács elnöke Twitter-üzenetében együttérzését fejezte ki Franciaországgal, és úgy fogalmazott, hogy a párizsi Notre-Dame egész Európa katedrálisa.

Donald Trump amerikai elnök szerint a Notre-Dame Franciaország és az egész európai kultúra jelképe. "Rendkívül fájdalmas látni a lángoló székesegyház szörnyű képeit. Ez a katedrális a világ egyik legnagyobb kincse, kultúránk és életünk része, valószínűleg nincs hozzá fogható a világon" - mondta Trump egy Minnesotában rendezett eseményen.

Az osztrák kormány nevében Karin Kneissl külügyminiszter is megdöbbenten fogadta a történtek hírét Twitter-bejegyzésében. "Szörnyűséges képek érkeztek hozzánk Párizsból, a város jelképének számító, világhírű katedrális, amely az egész világ keresztlényei számára zarándokhelyként szolgált, lángokban áll"- írta német és francia nyelven a miniszter. "Gondolatban francia barátainkkal vagyunk" - tette hozzá.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök hangsúlyozta: a tűzeset híre szíven ütött bennünket, európaiakat.

A hatalmas tűzvész sújtotta párizsi Notre-Dame-székesegyház "Franciaország és európai kultúránk jelképe" - jelentette ki Angela Merkel német kancellár. "Francia barátainkkal vagyunk" - írta a Twitter mikroblog portálon szóvivője, Steffen Steibert.

London Párizs mellett áll "e szomorú órában, és örökre a barátja marad" - írta a Twitteren a londoni főpolgármester, Sadiq Khan.

"Szívbemarkoló felvételek! A világtörténelem egy darabja pusztul el" - írta Firenze polgármestere, Dario Nardella.

Szolidaritását fejezte ki a katasztrófa miatt "Párizs népével" Matteo Salvini olasz belügyminiszter és Alberto Bonisoli, az olasz kulturális örökség és idegenforgalmi miniszter is.

A katolikus hit egyik központja áll lángokban - hangsúlyozta a francia püspöki konferencia szóvivője.

A szentföldi katolikus egyház együttérzését fejezi ki a francia egyházzal - közölte Vadi Abu Nászir, a szentföldi katolikus egyház szóvivője.

Gerd Bacher, a kölni dóm prépostja megdöbbenésének adott hangot a tűzvész miatt. Nyilatkozatában hangsúlyozta: "Együttérzünk a katolikusokkal és minden franciával, együtt gyászolunk velük". Ugyanerről biztosította őket a londoni Westminster-apátság is.

 

21:15:

Az egyik harangtornyot is elérte a Notre-Dame-székesegyházban pusztító tűz, amely hétfő este tört ki a francia főváros világhírű katedrálisában és előzőleg elpusztította a gótikus stílusú épület huszártornyát és födélszerkezetét.

 

21:13:

A Notre-Dame története:

A Notre-Dame-ot, a Mi Asszonyunk templomát Maurice de Sully, Párizs püspöke kezdte építeni 1163-ban, és 180 év kellett ahhoz, hogy a munkák befejeződjenek a Cité-szigeten álló román stílusú székesegyház helyén.

A 12. században az épület túl kicsinek bizonyult a rohamosan növekvő párizsi lakosság számára. Ekkor született meg a 135 méter hosszú, 40 méter magas hatalmas székesegyház terve.

1230-tól a székesegyház jelentős változtatásokon esett át, amelynek révén stílusa a primitív gótika után az úgynevezett rayonnant gótika lett: teraszok váltották fel a meredek tetőket, a támívek felső részébe vájt csatornák segítik az esővíz elvezetését.

 

Fotó: Pixabay

 

A királyok a Notre-Dame-ban ülték meg az ünnepeket, a győzelmeiket egészen a 18. századig, a felvilágosodás koráig, amely "sötét évszázada" lett a székesegyháznak. Arra hivatkozva, hogy a színes üvegablakok "sötétek", a kanonokok sokat fehér üveggel cseréltettek fel. Szerencsére a rózsaablakok megmaradtak.

A forradalom jóvátehetetlen károkat okozott. A Notre-Dame-ot bezárták, államosították, meggyalázták, rendszeresen fosztogatták, építőanyagnak kiárusították, a homlokzaton lévő királyszobrokat lefejezték. 1802-re nagyrészt helyreállították, és itt ünnepelték a pápával kötött konkordátumot, itt tartották 1804-ben Napóleon megkoronázását, de 1831-ben hatalmas rongálás áldozata lett a székesegyház, a szentélyt és a kincstárat kifosztották, az érseki palotát romba döntötték.

A romantika nagy művészeit megindította a katedrális hányattatott sorsa, így Victor Hugót is klasszikus regénye, A párizsi Notre Dame megírásával 1831-ben.

 

Fotó: Pixabay

 

A székesegyház hossza 128, szélessége 41, az ikertornyok magassága 63, a főhajó belmagassága 48 méter. A hosszháza öt-, a keresztháza pedig egyhajós. A fő- és a kereszthajó képzeletbeli metszéspontján állt a huszártorony. Az ikertornyok közötti rózsaablak átmérője közel 10 méter.

A templom 850. évfordulójára 2012-ben felújították a 7800 sípú nagyorgonát.

Az UNESCO világörökségét részét képező székesegyház állapota rohamosan romlott, ezért kezdődtek meg a felújítási munkák.

 

20:53:

Az Euronews tudósítása szerint még mindig több tízméteres lángok csapnak fel az épület belsejéből. A helyszínen a tűzoltók folyamatosan dolgoznak a tűz megfékezésén.

 

20:38:

"Egy egész nemzet gyászol" - írta a Twitter közösségi portálon a francia államfő hétfő este, miután nagy erejű tűz ütött ki a párizsi Notre-Dame-székesegyházban, és elpusztította a világhírű épület tetőszerkezetét.

Emmanuel Macron együttérzését fejezte ki "minden katolikusnak és minden franciának". Hozzátette, mint minden honfitársa, ő is szomorúan látja ahogy a tűz martalékává válik egy részük.

Az Elysée-palota közölte, hogy az elnök a helyszínre megy.

 

Fotó: EuroNews

 

20:32:

A műalkotások megóvását és azt nevezte a legfőbb célnak a székesegyházban pusztító tűzzel kapcsolatban Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire a BFMTV francia televíziónak, hogy az embereket megóvják a részlegesen összeomló épület jelentette veszélyektől.

 

20:18:

A katedrális tetőszerkezete teljesen beomlott - jelentette szemtanúkra hivatkozva a Reuters hírügynökség.

 

20:13:

Összeomlott a székesegyház központi tornya.

 

Fotó: AFP

 

20:02:

A tűzoltók megkezdték a lángokban álló párizsi Notre-Dame székesegyház-környékének kiürítését. A katasztrófa miatt Emmanuel Macron francia államfő lemondta a hétfőre tervezett televíziós beszédét.

Az elnök és Anne Hidalgo egyaránt szörnyűségesnek nevezte a világhírű épületben pusztító tüzet. Közben a székesegyház szóvivője azt mondta, arra számítanak, hogy a templom egész födélszerkezete le fog égni.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet. A France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet.

Donald Trump amerikai elnök úgy fogalmazott a Twitter közösségi portálon, hogy szörnyű látvány a lángokban álló katedrális.

 

Fotó: AFP

 

19:47:

Az első hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább.

 

Korábban írtuk:

A lángok a világhírű épület felső részében pusztítanak, a katedrális felett hatalmas füstfelhő látható.

Ide kattintva a BBC oldalán videót is találhatnak a tűzesetről!

 

Cikkünk folyamatosan frissül!

 

MTI, Euronews, B.S. - R.L.

Fotó: Francois Guillot / AFP,  Euronews

Videó: BBC

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×