Lassan hűvösebbre fordul az idő

Lassan hűvösebbre fordul az idő

Ködösebbre és lassan hűvösebbre fordul az idő - a Pinnyédi Meteorológiai Állomás előrejelzése szerint.

Kistérségi előrejelzés

A nyitó képen a Visegrádi-hegységbeli Rezső-kilátóról múlt vasárnap reggel elénk táruló panoráma látható. Rajta összefonódik a múlt és a jövő hét időjárása. A múlt, a napsütéses november elejei nyár, a jövő pedig a Duna felett terjeszkedő ködös zóna. Mindemellett markáns változás az előttünk álló héten sem várható. A csapadék lehetősége továbbra is minimális, az időnként megélénkülő, a hét második felében megerősödő szél pedig változatlanul D-DK felől fog fújni.

 

Két tényezőben lesz változás. Egyrészt hozzá kell szoknunk a párás, ködös reggelekhez, esetleg délelőttökhöz, másrészt pedig el kell búcsúznunk a tíz fok feletti hajnali minimumoktól, illetve húsz fokot megközelítő nappali maximumoktól. A várható hőmérsékletek azonban még mindig az évszaknak megfelelő átlag felettiek. Eső esetleg vasárnap lehet, de ez még igen bizonytalan, érdemes nézni a frissülő előrejelzéseket.

 

Nagytérségi helyzet

3. ábra forrása: sat24.com

 

A 3. ábra hétfő délelőtti műholdképén a hetek óta uralkodó helyzet köszön vissza. Az Atlanti-óceán és Nyugat-Európa felett egy alacsony (A), Közép- és Kelet-Európa felett pedig egy magas nyomású (M) zóna húzódik. A felhők jellege alapján elég biztosan kijelölhető a kétfajta légtömeget elválasztó hullámos fekete szaggatott vonal.

 

4. ábra forrása: dwd.de

 

A nyugati zónát magasra tornyosuló élénk-fehér „domború”, csapadékot adó felhők, míg a keletit szürkébb, egyenletes árnyalatú, ködöt, illetve alacsony szintű rétegfelhőzetet jelző, csapadékot legfeljebb ködszitálás formájában adó foltok uralják. Utóbbiakra fekete vékony nyilak mutatnak, hétfő délelőtt ilyen zóna látható hazánk ÉK-i „sarka” felett is. Nem követünk el nagy hibát, ha a hétfői műholdfelvételről a fekete szaggatott elválasztó vonalat egyszerű „copy-paste-tel” átmásoljuk a 4. ábra csütörtöki előrejelzési térképére, tehát a „helyzet nemcsak nyugaton változatlan”, hanem keleten is.

 

5. ábra forrása: wxcharts.eu

 

Az ábrán nem látható változás csupán annyi, hogy az anticiklon D-DNy-i oldalán a magasban Ázsia felől néhány fokkal hűsebb levegő érkezik fölénk, mely lassú lehűlést és erősödő párásságra, illetve ködre való hajlamot okoz (sötétkék nyíl). Az 5-6. ábrák a vasárnapi esőre vonatkozó előrejelzések két változatát szemléltetik. A kulcs az 5. ábrán nyíllal jelölt ciklon helyzete.

 

6. ábra forrása: www.sat24.

Az 5. ábra szombatra ezt a brit főszigettől északnyugatra helyezi, s így a szombati látványos csapadékzónája vasárnapra feloszlik, míg a 6. ábra közelebb „viszi” a kontinenshez, s miközben épp felettünk oszlik fel, egy kicsit megloccsantja hazánk nyugati részét. Választhat ki-ki tetszése szerint…

 

Tullner Jób atya, amatőr meteorológus

 

 

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×