Lázár: A következő évek tétje Magyarország függetlenségének megőrzése

Lázár: A következő évek tétje Magyarország függetlenségének megőrzése

A következő évek várhatóan arról szólnak majd, hogy Magyarország képes lesz-e az uniós csatlakozása óta kialakult függetlenségét megőrizni – mondta Lázár János.

Lázár János szerint nyilvánvaló Magyarország és az Európai Parlament viszonyával kapcsolatban a kormányzat álláspontja: ma és a következő néhány hónapban vagy esztendőben komoly viták várhatóak arról, mi lesz az EU és Magyarország kapcsolata. Minden politikai családnak és entitásnak meg kell fogalmaznia a stratégiáját, elveit azzal kapcsolatban, hogy hogyan képzeli el a jövő Európai Unióját – fejtette ki.

Úgy vélte, erős többségben vannak azok a politikai szerveződések, amelyek azt gondolják, hogy a tagállamok hatáskörét csökkenteni kell és Brüsszelnek kell döntenie. A következő évek arról szólnak, hogy hazánk képes lesz-e megőrizni azt a függetlenségét, amely az EU-csatlakozás óta alakult ki – mondta.

Magyarországot ismét az EU céltáblájára tűzték ki: A miniszter szerint az, ami az Európai Parlamentben történt szerdán, egy baloldali provokáció, nem új dolog, hiszen egy portugál képviselő már próbálkozott a Tavares-jelentéssel. Most Soros Györgynek sikerül érvényesíteni érdekeit – emelte ki. A magyar kormány számára fontos, hogy a választópolgárok érdekeit és véleményét védje az EU-ban. Nagy vita várható, hiszen az Európai Bizottság és az Európai Parlament szerint Brüsszelben kell eldönteni azt, hogy milyen adók legyen a tagországokban és még nagyon sok kérdésben akar sokak helyett dönteni. A magyar kormány káll a magyar érdekek mellett, és ha kell, harcolni fog hazánk érdekeiért – tette egyértelművé.

A jogi határzárat is kritizálták: Lázár János beszélt arról is, hogy a szerdán elfogadott EP-határozat olyan dolgokat is tartalmaz, amelyhez a magyar kormány szerint semmi köze az Európai Parlamentnek. Az egyik legfontosabb, hogy a magyar kormány vonja vissza a jogi és fizikai határzárat, ezt azonban a magyar kormány nem fogja teljesíteni. A választópolgárok biztonsága a legfontosabb, és ezért mindent megtesz a kormány – emelte ki.

A haderő fejlesztésére is sor kerül: A miniszter szerint Magyarország határainak megvédéséhez szükség van arra, hogy hazánk hadászati erőit fejlesszék. A rendőrség és a határrendészek száma is nőtt, ami miatt a biztonsági helyzet is javult – idézte fel.

 

hirado.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×