Leáldozóban a visszaváltható szódapatronok kora

Leáldozóban a visszaváltható szódapatronok kora

Január elsején megszűnik a visszaváltható patronok kora, és ezzel lezárul egy korszak a magyarországi szódatörténelemben – adott tájékoztatást a hazai patrongyártó vállalat, a Liss Kft., saját honlapján. A visszaváltható patronokat eldobhatók váltják, ezek azonban jóval drágábbak lesznek, mint az eddigiek.

Fontos változás még, hogy a jövő évtől jelentősen többet kell fizetnünk az otthon készített szódavízért. Így könnyen előfordulhat, hogy ezentúl jobban megéri majd a boltok polcairól hazavinni a szénsavas ásványvizet, mint a jól ismert szifonos megoldást alkalmazni a buborékos víz előállításért.

Egészen hihetetlen karrierje van a hagyományos szódapatronnak Magyarországon. A betétdíjas szódapatron 57 éve, lényegében változatlan műszaki paraméterek szerint kapható hazánkban
Ez mindenképpen figyelemreméltó, például az évente-kétévente elavultnak kikiáltott okostelefonokhoz viszonyítva. A gyártó Liss a világ öt patrongyártó cégének egyike, de a gazdaságossági szempontokat nekik is szem előtt kell tartaniuk.

Könnyen lehet, a házi szóda pártatlan technológiai karrierjének hamarosan végképp leáldozik. Míg néhány évtizede évente 300 millió patron kelt el, addig az utóbbi évekre ez a szám 10 millió darabra csökkent. Ez persze még így is háztartások tízezreit jelenti országszerte. Azonban hiába a fogyasztói kitartás, a gyártónak ennyi év után most váltania kell.

A jelenlegi értékesítési adatok mellett ugyanis nem gazdaságos az eldobható patronok forgalmazása. Így 1 liter házi szóda előállítási költsége nagyjából 90-100 forintra emelkedik,
ami akár 50 százalékkal meghaladhatja az olcsóbb, bolti buborékos vizek literenkénti árát. A patronos szódát kedvelőknek tehát fel kell arra készülniük, hogy jövőre a boltban kell megvásárolni és hazavinniük a vizeket, és a kiürült műanyag palackokat pedig – lehetőség szerint – szelektív hulladékgyűjtőben kell elhelyezniük.

Forrás: origo.hu
Fotó: liss.hu

Tovább a gyorplusz.hu-ra
×