Legyen tánc!

Legyen tánc!

A 40 éves Győri Balett szervezésében a hazai táncművészet szinte teljes palettáját felvonultató 15. Magyar Táncfesztivál és az 5. Gyermek Táncfesztivál a magyar és a közép-európai táncélet legkiemelkedőbb művészeivel, együtteseivel várja az érdeklődőket június harmadik hetében.

A fesztivál csütörtöki sajtótájékoztatóján Kiss János, a Győri Balett igazgatója elmondta, a jubileumi évben kiemelkedően gazdag programmal készülnek, nem csak a tánc szerelmeseinek. A hét nyitányaként, június 17-én láthatja először a közönség Veleki László koreográfus  Passage – Beethoven VII. szimfóniájára című darabját a Győri Balett előadásában, amelyet élőben a Győri Filharmonikus Zenekar kísér Berkes Kálmán vezényletével. William Forsythe koreográfiáját, A tökéletesség szédítő ereje című balettet szintén a nyitó esten mutatja be a Magyar Nemzeti Balett.

 

Radnóti Ákos, Kiss János és Mithay-Markó Judit, a főtámogató Audi Hungaria Zrt. kommunikációs vezetője

 

Az igazgató a programokat sorolva kiemelte a Háromszék Néptáncegyüttes műsorát, és azt, hogy a Szegedi Kortárs Balett a Carmina Burana-val érkezik. Csütörtökön lesza nemzetközi Gálaest, ahol a klasszikus balettirodalom gyöngyszemei közül láthat néhányat a közönség. Fellép a Moszkvai Imperiál Balett, a Brnoi Balett, a Bukaresti Nemzeti Operaház Balettegyüttese, a Horvát Nemzeti Balett, a hazai társulatok közül a Frenák Pál Társulat, a Közép-Európa Táncszínház, a Győri Balett, valamint az utánpótlást képviselő Győri Tánc- és Képzőművészi Iskola hallgatói , és a Magyar Táncművészeti Egyetem végzősei.

 

Az új próbateremben tartották a sajtótájékoztatót

 

Ötödik alkalommal szervezik meg kísérő rendezvényként a Gyermek Táncfesztivált, azért hogy kialakuljon egy táncot szerető és értő fiatal közönség – tájékoztatott Csepi Alexandra művészeti koordinátor. Ezúttal a legkisebbeket Bozsik Yvette Társulata várja, a nagyobbak pedig többek mellett a Hamupipőkét láthatják a Duna Művészegyüttes előadásában.

A Kisfaludy teremben először láthatja a győri közönség Velekei László Julie kisasszony című kortárs balettjét, valamint itt mutatkozik be a Háromszék Táncegyüttes is.

 

 

Radnóti Ákos alpolgármester a fesztivált köszöntve emlékeztetett: egy hónapja vehette birtokba a társulat az Árpád Parkolóházban lévő 200 négyzetméteres próbatermét, stúdióját, amely közel 200 millió forintba került. Így a fesztivál helyszínei közé ez a tér is bekapcsolódik. Másik fontos változás lesz, hogy a színház előtti tér, az ásatási munkálatok miatt alkalmatlan programok megtartására, ezért a szabadtéri helyszín idén a Széchenyi tér lesz. A politikus hangsúlyozta: Győr élen jár a kultúra területén is, amelyben nagy szerepe van a Győri Balettnek, a városunkban rendezett Magyar Táncfesztiválnak is.


Mihályi Gábor: vidéki premiert tartunk

 

Mihályi Gábor, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke, az Állami Népi együttes művészeti vezetője gratulált az új próbateremhez és a fesztivál programjaihoz. Elmondta, együttese Liszt-mozaikok címmel ad tánckoncertet, amelynek októberben volt a bemutatója, a vidéki közönség pedig Győrben láthatja először. Élőben közreműködik majd Farkas Gábor zongoraművész, a Szent Elfrém Férfikar, valamint cigányzenészek is – árulta el a szakember.

Grászli Bernadett a Rómer Múzeum igazgatónője arra hívta fel a figyelmet, hogy a táncfesztivál mellett június harmadik hetében rendezik meg a Múzeum hosszú éjszakáját is, ami egy csütörtöktől vasárnapig tartó összművészeti kulturális fesztivál. Így a múzeum és a belett közös szervezésű produkciókkal is várják a látogatókat a Széchenyi téren, ilyen lesz a Honeybeast koncertje.

 

A fesztivál programfüzete

 

A kísérő programok között szerepel még két kiállítás, Lakatos János Mozgó célpont című kiállítása, valamint a 70 éves Magyar Táncművészek Szövetségének fotókiállítása. Kiss János bejelentette, meglepetéssel is készülnek, június 23-án 11 órakor exkluzív filmvetítéssel várják az érdeklődőket, de azt hogy mit láthat majd a közönség, azt nem árulta el.

A XV. Magyar Táncfesztivál részletes programja ITT olvasható.

 

Szerző: Földvári Gabriella
Fotó: Mekliz Fotóstúdió/Zselló Péter
Nyitókép: Győri Balett/Passage

 

 

Csatolt galéria: Június 17-én kezdődik a 15. Magyar Táncfesztivál
Tovább a gyorplusz.hu-ra
×